Dansen verboden in Japanse disco’s

Dansen verboden in Japanse disco's In Nederland is het heel normaal om te dansen in discotheken, maar in clubs in grote steden in Japan is dat tegenwoordig juist niet het geval. Zo hangen er bij de ingang van een aantal discotheken in Tokio grote posters met de waarschuwing “Dansen is hier niet toegestaan”.

Sinds korte tijd wordt de wet ‘ter controle en verbetering van de amusementsindustrie’ weer streng gehandhaafd door de Japanse autoriteiten. De wet, afkomstig uit 1948, bepaalt de vergunningsvoorwaarden voor horecagelegenheden en ontstond in de jaren na de oorlog toen vooral Amerikaanse soldaten dansgelegenheden bezochten in Japanse steden. De Japanners wilden met de wet buitensporig gedrag voorkomen. De wet verbiedt bijvoorbeeld dansen in etablissementen met een dansvloer kleiner dan 66 vierkante meter en clubs moeten al vroeg in de nacht de muziek stilzetten.

Lange tijd waren de autoriteiten niet zo streng, maar de laatste twee jaar komen steeds meer Japanse uitgaansgelegenheden in de problemen. Bekende clubs als Alife in Tokio en Noon in Osaka werden zelfs gesloten. De politie van Osaka vertelde aan een Japanse muziekjournalist dat de sluitingen van de discotheken op grond van de wet het gevolg waren van klachten van omwonenden en toenemende criminaliteit.

In de pers en het roddelcircuit doen andere verhalen de ronde. Eén van deze verhalen is dat het strenge optreden gevolg is van het vermoeden dat de Japanse maffia geld witwassen via de nachtclubs. Anderen vermoeden dat het handhaven van de wet een idee is van de conservatieve lokale bestuurders en weer anderen zeggen dat het te maken heeft met Tokio’s ambitie om in 2020 de Olympische Spelen te organiseren.

Bron: Japanse disco: dansen verboden door Wouter van Cleef op Trouw.nl

Beeld: Beatrice Murch, verkregen via Wiki Commons