Dansen tegen geweld tegen vrouwen

Dansen tegen geweld tegen vrouwen foto oatsy40Amerikaanse schrijfster Eve Ensler wil vrouwen over de hele wereld mobiliseren om op Valentijnsdag 2013 te dansen. Vrouwen moeten uit hun huis stappen en een vuist maken tegen geweld tegen vrouwen. Esler wil de wereld even tot stilstand brengen om geweld tegen vrouwen onder de aandacht te brengen.

Volgens de Verenigde Naties wordt een op de drie vrouwen in haar leven verkracht of geslagen. Er leven ruim drie miljard vrouwen op aarde, dus dat zijn een miljard vrouwen die hiermee te maken krijgen. Daarom is de bestrijding van geweld tegen vrouwen, volgens de schrijfster net zo belangrijk als de bestrijding van de ziekten, honger en het broeikaseffect.

Ensler richtte veertien jaar geleden V-day op, een beweging tegen geweld op grond van sekse. Samen met deze beweging gaat zij het komende jaar een miljard mensen proberen te mobiliseren. “Als je danst neem je ruimte in”, zegt Ensler. “Het is ook bedoeld om te zeggen dat vrouwen het recht hebben er te zijn zonder bang te hoeven zijn dat ze worden aangevallen, verkracht of te gronde gericht.”