Bron: Museum Boijmans van Beuningen

Dansen in Museum Boijmans Van Beuningen

Dansen in het museum lijkt op het eerste gezicht misschien wat risicovol. Voor je het weet stoot je een kunstwerk om. Toch gaat het van 17 tot en met 25 oktober gebeuren in Museum Boijmans Van Beuningen. Het museum doet mee aan het Europese project ‘Dancing Museums’. Door te dansen in musea hopen de performers van het project te ontdekken hoe het publiek reageert op de combinatie tussen dans en beeldende kunst.

In het kader hiervan zijn er verschillende activiteiten op het vlak van dans en beeldende kunst te zien en te doen in Boijmans. Zo is er dansimprovisatie, video’s, installaties en speciale rondleidingen. Onderdeel van het project is een symposium over de relatie tussen dans en beeldende kunst gericht op professionals uit de dans- en museumwereld. Ook voor kinderen is aandacht: zij kunnen hun hart ophalen tijdens een workshop waarbij ze mogen helpen om een performance neer te zetten in het museum.

Dans en beeldende kunst in Boijmans Van Beuningen

Het project wordt geleid door vijf Europese jonge choreografen en een beeldend kunstenaar. De Nederlandse choreograaf Connor Schumacher en de Nederlandse beeldend kunstenaar Luis Alonso Rios Zertuche zijn onderdeel van het project. Samen met de choreografen Dante Murillo (Oostenrijk), Lucy Seggate (Groot-Brittannië), Tatiana Julien (Frankrijk) en Fabio Novembrini (Italië) laten zij zich inspireren door het museum en haar publiek.

De aftrap vond plaats in het Italiaanse museum Musea Civico. Boijmans Van Beuningen is het tweede museum waar de groep neerstrijkt. Van dinsdag 20  tot en met donderdag 22 oktober zijn de resultaten van hun bevindingen dagelijks om twee uur te zien. Van vrijdag 23 tot en met zondag 25 oktober zijn er dagelijks performances, installaties en rondleidingen tussen twee en vijf uur.