Dansactiviteiten als onderdeel van Vrede van Utrecht

Dansactiviteiten als onderdeel van de Vrede van UtrechtDe Vrede van Utrecht, een wereldomspannend vredesverdrag, werd in 1713 getekend in Utrecht. Daarmee kwam een einde aan anderhalve eeuw oorlog. In 2013 wordt 300 jaar Vrede van Utrecht herdacht en gevierd. De Stichting Vrede van Utrecht werkt samen met vele andere instellingen om deze viering, in de vorm van een groot cultureel programma, te organiseren. Het programma heeft als titel ‘The Art of Making Peace’ en verbindt kunst en cultuur aan actuele maatschappelijke thema’s. Er worden ruim 200 projecten gepresenteerd. Er zijn twee grote evenementen op het gebied van dans: de Culturele Zondag ‘Utrecht danst’ op 14 april en het Cross Culture festival van 12 tot en met 14 juli.

Culturele Zondag

De Culturele Zondag ‘Utrecht danst’ op 14 april is onderdeel van het openingsweekend van de Vrede Van Utrecht. Tijdens deze vierde editie van ‘Utrecht danst’ verandert de hele binnenstad in één groot danspodium. Er zijn voorstellingen, presentaties en workshops in restaurants, theaters, musea, kerken en de open lucht. Onderdeel van deze Culturele Zondag is ook de finale van het Europese dansproject EUtropia. EUtropia is de internationale estafette van Roots & Routes, een organisatie die jongeren met cultureel talent scout, coacht en inspireert. Tijdens deze finale laten vijftig jongeren uit negen landen zien wat ze in zich hebben met een multidisciplinaire performance.

Cross Culture

In juli vindt het driedaagse Cross Culture festival plaats. Er zijn diverse gigs van bekende dj’s en bands, videoprojecties, dance battles en skateboarders van wereldklasse. Ook wordt er een jamsessie georganiseerd: de langste die ooit in Nederland heeft plaatsgevonden en dag en nacht aan één stuk doorgaat.

Andere hoogtepunten van de Vrede van Utrecht zijn het openingsspektakel op het dak van de A2 met het Metropole Orkest, Frank Lammers en Junkie XL, een tiendaags theaterfestival op de historische vliegbasis Soesterberg en het Vrede van Utrecht concert met de Bachvereniging en Janine Jansen.  

Kijk voor meer informatie over de Vrede van Utrecht op de website. Voor meer informatie over de Culturele Zondagen, zie: www.culturelezondagen.nl

Foto: Anna van Kooij