Dans der Deugden Hildegard von Bingen Sis Josip Styliana Apostolou

Dans uit de middeleeuwen in een modern jasje gestopt

23 juni werd er een Dans der Deugden uitgevoerd in de Sis Josip Galerie. De muziek werd verzorgd door Sis Josip, zelf op de elektrische cello en de choreografie werd gedanst door Styliana Apostolou. Maar wat is de Dans der Deugden? 

De dans Der Deugden

Voor het antwoord moeten wij terug in de tijd. Tussen 1098 en 1197 voert Hildegard von Bingen Vitae Meritorumop, die bestaat uit 35 deugden en 35 ondeugden. De dans is voortgekomen uit een religie. De Dans der Deugden staat ook wel bekend onder de naam maagdendans. 

4 deugden en ondeugden

In de choreografie van Sis Josip en Styliana Apostolou spelen er enkel vier deugden en vier ondeugden een rol. Josip en Apostolou bewerken deze deugden en ondeugden in een choreografie die elk andere principes uitdrukken. “Von Bingen is net als Boeddha een voorstander van de weg door het midden die leidt tot verlichting en uiteindelijk tot God,” zo vermeld de Sis Josip Galerie op hun Facebookpagina. In hun choreografie zijn de (on)deugden niet een toonbeeld om naar te streven. Maar bedoeld om uitersten te vermijden en het midden daartussen te bereiken. 

4 delen

De Dans der Deugden bestaat vier delen: liefde en afgunst, hemelse vreugde en smart, Kuisheid en wellust, overwinning en lafheid. Elk deel begint met een stilte van de deugden. Naarmate de dans vordert wordt de dans steeds meer chaos, wat de ondeugden moet uitbeelden.

De Dans der Deugde is een onderdeel van het project Der Himmel on Earth.

Meer inspiratie