Dans op theaterfestival Theatraal AM Waal 2015

Op zondagmiddag 19 april brengt de vierde editie van dans- en theaterfestival Theatraal AM Waal (TAW) ideeën van een nieuwe generatie dans- en theatermakers op de planken. Op een tiental geselecteerde locaties in de Nijmeegse benedenstad verschijnen naast optredens van verscheidenen theatergroepen, ook dansvoorstellingen van ambitieuze dansstudenten van ArtEZ, choreografe en danseres Kim Leeuw, choreograaf en danser Stephan Bikker en beginnend danseressen Line Francken en Floor Nobbe.

Nieuwe festivallocaties TAW

Aan de hand van de opzet van de voorstellingen gaat TAW op zoek naar bijzondere speelplekken. TAW voorziet namelijk een grote rol voor de locatie in de zeggingskracht van het stuk. Dit jaar wordt de lijst van “aansprekende en bijzondere” plekken aangevuld met de St. Stevenskerk, het Glashuis en twee locaties binnen de Lindenberg. TAW gaat dus juist niet de theaterzalen! Als bezoeker wordt je meegenomen in het stuk en komen publiek en maker dichtbij en recht tegenover elkaar te staan.

Dansprogramma van TAW editie 2015               

Door gebruik de maken van een locatie als inspiratiebron, brengt TAW niet alleen theater maar ook dans. Zo is Overload een dansproductie van zes studentes van ArtEZ, speciaal gemaakt voor St. Stevenskerk, waarin humor een belangrijke plek inneemt. Op het Expo Podium in De Lindenberg belichaamt Roest met twee solo’s van dansers Meta Rooding en Kim Leeuw een periode van strubbeling, waar obstakels het overnemen van de doelen. In de Valkhofzaal van De Lindenberg ontwaakt zomaar een wezentje, Diddlenem. Gemaakt vanuit de impuls van dierlijke bewegingen is Diddlenem op zoek naar wat hij daar doet, op zoek naar hulp, op zoek naar een manier om lief te hebben en te krijgen, op zoek naar een manier om te begrijpen of begrepen te worden. LEF zijn twee beginnende danseressen, Line Francken en Floor Nobbe. In de galerij van museum het Valkhof zoeken ze met herhaling en dagelijkse bewegingen zoeken ze hun eigen grenzen op én die van het publiek. Een dj verbindt en maakt de voorstelling tot een geheel.

Theatraal AM Waal (TAW)

De voor TAW geselecteerde makers zijn afkomstig uit het hele land. Ze hebben meestal een gedegen opleiding in de podiumkunsten en hebben bijvoorbeeld deel uitgemaakt van een gezelschap en de nodige spelervaring opgedaan. Op TAW gaan ze solo of experimenteren met een eigen productie. Elke voorstelling 3 maal gespeeld en duurt doorgaans 20 à 30 minuten. Toegang is na aanvang is niet meer mogelijk!

Uitgebreide info over de voorstellingen en over de achtergrond van de makers is te vinden op de website van Theatraal am Waal.