Festival Oude Muziek

Dans op Festival Oude Muziek

Een avond zonder televisie, spelcomputer of internet: saai? Niet aan het hof van de Franse koning François I! De renaissancevorst was befaamd om zijn excessieve hofspektakels genaamd ‘Magnificences’. Tijdens het Festival Oude Muziek 2017 brengt Franse renaissance-ensemble Doulce Mémoire een spectaculaire voorstelling waarin schunnige chansons en wilde dansen worden afgewisseld met theater en acrobatie.

Muzikaal en dansant vertier aan het hof van François I

Muziek en dans betekenen magie: dat besefte ook de Franse renaissancekoning François I (1494-1547), die zijn volk met militaire zeges enerzijds, en artistieke triomfen anderzijds, wist te verenigen. De Magnificences bestonden uit een reeks tableaus met muzikaal vertier van uiteenlopende aard en vormden zo het uitstalraam van Frankrijks muzikale weelde. In een bonte opeenvolging van taferelen werd een waaier aan entertainment ontvouwd, van polyfone concertjes tot allegorische balletten.

Dans verafschuwd door Calvijn

Ook de Magnificence die Doulce Mémoire op dinsdag 29 augustus en woensdag 30 augustus naar de Stadsschouwburg Utrecht brengen belooft een adembenemend muzikaal spektakel te worden. Het bracht de hovelingen destijds in verrukking, maar moet één man met afschuw hebben vervuld: kerkhervormer Johannes Calvijn, die in de feestjes van het katholieke hof weinig godsvrucht kan hebben ontwaard.

De voorstelling van Doulce Mémoire verbeeldt simpelweg alles wat Calvijn verschrikkelijk vond: een boerenfeestje, strijdliederen, een allegorisch ballet, een dance battle, een ode aan de harmonie der sferen en nog veel meer... Terwijl tarotkaarten beslissen over de volgorde van de tableaus, komt u ogen te kort: renaissancekostuums met kilometers van de prachtigste zijde, zeldzame kolomblokfluiten en complexe choreografieën… de tijdreis van uw leven!

Renaissance-ensemble Doulce Mémoire

Doulce Mémoire werd in 1990 opgericht en is een moderne versie van wat in de zeventiende eeuw een concert des voix et des instruments werd genoemd. De groep veroverde al snel een plaats in de wereld van de renaissancemuziek dankzij hun originele en spraakmakende programma’s en trad op in de belangrijkste oudemuziekfestivals ter wereld: Boston, Beaune en Saintes.

De voorstelling Magnificences is deze zomer tweemaal te zien tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht: op dinsdag 29 augustus om 20.00 uur en op woensdag 30 augustus om 17.00 uur (ook geschikt voor kinderen). Beide voorstellingen vinden plaats in de Douwe Egbertszaal van de Stadsschouwburg Utrecht. Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf € 10 via www.oudemuziek.nl.

Meer inspiratie