Dancing

Dancing on the edge zoekt naar solidariteit tijdens laatste festival

Het artistieke platform Dancing on the Edge presenteert van 23 november tot 7 december haar negende en laatste podiumkunstenfestival in Amsterdam, Den Haag en ook online voor een internationaal publiek. Makers met wortels in, of afkomstig uit, de WANA (WestAzië en Noord Afrika) regio maken van het festival, met thema Legacy & Seeds, een rituele performance plek met bijzondere dansvoorstellingen , performances, kunstinstallaties, dansfilms, ‘eet-gebaren’ en gesprekken. Daarbij stelt het festival de belangrijke vraag: wat er is er nodig voor solidariteit?

Hoe ondersteunen we elkaar?

Tijdens Dancing on the Edge Festival Legacy & Seeds organiseren diverse makers uit binnenen buitenland op 5 locaties bijna 80 verschillende activiteiten; een festival als ritueel, als intieme ontmoetingsplek, om in beweging te komen en om ruimte te geven aan
verbeelding.

Natasja van’t Westende (directeur): “DOTE Legacy & Seeds Festival is ons laatste festival. We willen met deze editie vieren wat in al die jaren is ontwikkeld en gevoed. Steeds hebben we onszelf bevraagd: wat is er nu nodig, welke artistieke vormen vraagt deze tijd? De laatste jaren steeds duidelijker in respons tot een wereld in crisis, een wereld waarin er (nog steeds) sprake is van ongelijkheid, tussen mensen, tussen gebieden, maar ook ten opzichte van systemen-structuren-de planeet. In deze tijd van oorlog en geweld is het van belang solidair te zijn met al die makers waar we al jaren mee werken. Is het van belang om een plek te bieden voor gelaagde verhalen, voor rouw, boosheid en samenzijn. In dit laatste festival komt het samen. Een laatste festival, omdat we er bewust voor hebben gekozen om een pas op de plaats te maken. Het systeem holt uit. Niet alles hoeft te groeien (en te institutionaliseren), daarom maken we ruimte voor iets nieuws en nemen we ritueel als uitgangspunt.”

Van performer tot sjamaan

De diverse performances en disciplines worden tijdens het festival in één dramaturgie gepresenteerd, in een intieme setting. De verschillende kunstenaars en theatermakers stappen buiten hun eigen kunstvorm en worden bijv. performers of sjamanen in hun eigen
werk. Zo presenteert terugkerend maker Shaymaa Shoukry de dansperformance WOMB - een zoektocht naar (de) basis middels een dialoog tussen muziek en beweging vanuit het bekken, door meervoudige lagen van overerfde en eigentijdse conditionering van onze fysieke manier van expressie.

In de voorstelling A Walk to Change laat Dina A. Mohammed drie vrouwen in drie verschillende steden verhalen van hun lichamen delen middels een soundtrack. Danseres Flavia Pinheiro reageert hierop. Hoe is ons postuur gevormd door de straten, waarin we lopen? Hoeveel geweld dragen we in onze lichamen? Verschilt onze manier van lopen, afhankelijk van waar we zijn?

Coming into community

Zoals de afgelopen acht edities strijkt het festival weer in verschillende steden en locaties neer, dit jaar onder andere in Tempel in Amsterdam, De Regentes in Den Haag, maar ook online, met de weeklange performance A Place to Dwell (met audio-wandelingen en online listening spaces), die overal ter wereld te volgen is. Bij alle activiteiten wordt een community, een gemeenschap gecreëerd; waar publiek niet alleen als publiek komt, maar ook als eigen persoon met een actief aandeel. Bezoekers kopen geen kaartjes voor een losse
voorstelling of activiteit, maar voor een hele dag/avond waarbij verschillende programmaonderdelen samen een geheel vormen, een kunstwerk op zich.

Daarmee bevraagt Dancing on the Edge ook de rol die podiumkunsten kan spelen en stelt ze met dit laatste festival haar publiek en zichzelf de vraag: wat laten we na en wat is er gezaaid voor de toekomst?

Ga voor meer informatie en tickets naar de website.