Crowdfunding: Dansdocumentaire over seksueel geweld
Een jaar geleden - ver voor #metoo - besluit Peer dat het genoeg is. Na 30 jaar is het tijd om naar buiten te treden. De aangrijpende documentaire is confronterend, persoonlijk en krachtig. In woord en dans vertelt Peer haar verhaal. Laat ze de kijker binnen in haar diepste emoties, onzekerheden en pijn.
De documentaire Rouw vlees is een verhaal dat verteld moet worden. Het is het waargebeurde verhaal van Geertje ‘Peer’ Brinkmann. Op jonge leeftijd is zij veelvuldig slachtoffer van zeer heftig seksueel geweld. Ze is verkracht, aangerand en misbruikt. Zowel door volledige vreemden als door mensen die zij kende en vertrouwde. Rouw vlees toont de impact op het leven van een jong meisje en inmiddels volwassen vrouw. Onvoorstelbaar, onmenselijk, ondraaglijk. En toch wil Peer verder, voor zichzelf en voor anderen.
Helaas komen slachtoffers vaak opnieuw in aanraking met seksueel geweld. Net als bij Peer. Misbruik wordt door kinderen en jongeren vaak niet onthuld. Ze proberen het zelf op te lossen, maken zichzelf wijs dat het niet zo erg was of hun eigen schuld. De mogelijke kiem voor een posttraumatische stressstoornis (PTSS) of een negatief zelfbeeld is dan al gelegd. En het risico op een nieuwe verkrachting neemt toe. Als het kind denkt dat het niets meer waard is, wordt het nog moeilijker grenzen te stellen. Of raken in een volgende situatie als verlamd en kunnen niet aangeven ‘stop ermee’. Zo ontstaat er vaak een vicieuze cirkel.
Dans en woord vertellen aangrijpend verhaal
Rouw vlees onderzoekt de complexe gevoelens die samengaan met heftige gebeurtenissen als deze. Het gevoel van verraad, de angst en de onveiligheid. Lichaam en geest zoeken beide naar manieren om met deze trauma’s om te gaan. De documentaire toont hoe de emoties die hierbij vrijkomen altijd een weg naar buiten zoeken, hoe destructief ook.
Rouw vlees wordt gemaakt om slachtoffers te steunen, te sterken en te inspireren op de lange weg van verwerking. Om ze de kracht te geven naar buiten te treden en het leven weer te kunnen leven in vrijheid en veiligheid. En de film is bedoeld voor mensen die in contact staan met slachtoffers. Rouw vlees helpt om te begrijpen wat voor pijnervaring is doorstaan.
“Ik ben geen meer slachtoffer, geen rauw vlees meer. Ik ben door een rouwproces gegaan en wil nu mijn verhaal delen. Met de documentaire bied ik een podium en faciliteer de dialoog. Waar anderen zich in kunnen herkennen, hun ervaringen en gevoelens kunnen delen en zich gesteund kunnen voelen. Ik nodig uit te kijken naar waar we meestal voor wegkijken. Ik kies voor de weg naar de weerstand, omdat ik inmiddels weet dat daar de oplossingen liggen. Werkelijk herbeleven heeft mijn leven positief veranderd, waardoor ik mij nu vrijer voel en lichter kan leven. Hopelijk wijs ik hiermee de weg voor andere slachtoffers om met belemmerende gevoelens of emotionele pijn af te rekenen.”
Maak Rauw Vlees mede mogelijk
Peer verstaat als professioneel geschoold danser en yogadocent de taal van bewegen. Dans is voor haar een ‘veilige taal’ en stelt haar in staat uiting te geven aan haar gevoelens en aan wat ze heeft meegemaakt. Met Rouw vlees willen we een podium creëren om de gevolgen van seksueel misbruik zichtbaar te maken. Help ons dat podium te bouwen.
Met jouw steun komt op de eerste plaats de film tot stand. Geld dat ze uit de crowdfunding overhouden na het draaien van de film, komt ten goede aan een - nog nader te bepalen - organisatie die zich inzet voor de hulp aan slachtoffers van seksueel geweld.
Bekijk hier de trailer van rouw vlees. Meer informatie vind je hier.