Corps van Hans van Manen na 21 jaar terug

Het Nationale Ballet - Les Sylphides. Beeld door Angela Sterling.In Corps van Het Nationale Ballet staat de kracht van het corps de ballet centraal. Dansers die de solisten omringen en één in lijn en muzikaliteit zijn. Choreografen door de tijd heen hebben zich door deze kracht van de groep laten inspireren en het corps de ballet soms zelfs een hoofdrol toegekend. Corps toont daarvan drie voorbeelden van choreografen Emio Greco en Pieter C. Scholten, Hans van Manen en Michel Fokine. Corps is van woensdag 11 september tot en met zondag 29 september te zien in Het Muziektheater Amsterdam.

Het lichaam van het nationale ballet

Emio Greco en Pieter C. Scholten presenteren een werk getiteld Het lichaam van het nationale ballet, gemaakt voor 28 dansers. Inspiratiebron vormen de synchroniciteit en de relatie van het individuele lichaam met het ‘lichaam’ van de groep. De dansers vormen een menigte  en doorkruisen de klassieke gebaren van het ballet.

Het werk maakt deel uit van de serie Le Corps du Ballet, de overkoepelende titel van een door Emio Greco en Pieter C. Scholten geïnitieerde reeks activiteiten die tot doel hebben het ballet van binnenuit te vernieuwen.

Corps

Hans van Manen creëerde Corps in 1985 voor het Stuttgarter Ballett en de voorstelling was voor het laatst te zien bij Het Nationale Ballet in 1992. Corps toont twaalf mannen in korte, zwarte tunieken. Drie vrouwen voegen zich, een voor een, bij hen. Zij zouden, net als de mannen, verschillende personen kunnen symboliseren, maar met elkaar ook één persoon. Alban Bergs beklemmende Vioolconcert, waardoor Van Manen zich liet inspireren, wordt in dit programma gespeeld door violiste Liza Ferschtman.

Les Sylphides

Michel Fokines Les Sylphides (1907-1909) roept met zijn lange witte tutu’s het Romantische ballet in herinnering, maar is tegelijkertijd een revolutionair werk: voor het eerst vertelde een ballet geen verhaal. Fokine wilde slechts de sfeer en melancholie van Chopins pianocomposities verbeelden. De choreografie kent een centraal figuur, een poëet, maar het is de stilistische eenheid die diens muzen, de sylphides, creëren, die maakt dat dit ballet nog altijd wereldwijd wordt uitgevoerd. Les Sylphides staat al op het repertoire van Het Nationale Ballet sinds de oprichting van het gezelschap in 1961. De meest recente reprise bij het gezelschap was in 2009.

Meer informatie

Kijk voor de data en tijden van de voorstellingen op de website van Het Nationale Ballet.