Cornald Maas presentator Bloed, zweet en blaren

Solisten Bloed, zweet en blarenIn de nieuwe televisieserie Bloed, zweet en blaren wordt het leven van de dansers van Het Nationale Ballet getoond. Televisiepresentator, schrijver en journalist Cornald Maas wijdt zich aan het presenteren van de achtdelige realityserie.

Cornald Maas begon zijn activiteiten op schrijfgebied, maar is zich door de jaren heen blijven ontwikkelen. Zo heeft hij inmiddels een indrukwekkend CV opgebouwd, waar onder andere zijn televisiewerk - zowel achter de schermen als voor de camera -, geschreven boeken en journalistieke artikelen in zijn vermeld.

Cornald Maas en Bloed, zweet en blaren

Over zijn medewerking aan Bloed, zweet en blaren zegt de ijverige presentator het volgende: “Ik presenteer deze serie heel graag, omdat Het Nationale Ballet een toonaangevend ballet- en dansgezelschap is dat Nederland internationaal veel aanzien heeft gegeven, mede dankzij het werk van toonaangevende choreografen als Hans van Manen en Rudi van Dantzig. Dat kan, in deze tijd waarin de kunsten onder druk staan, niet genoeg uitgedragen worden. Ik ben benieuwd naar de verhalen van de dansers en de enorme inspanningen die ze zich getroosten - ik beschouw dans als misschien wel de meest kwetsbare van alle kunsten.”

Dansblessures

Het Nationale Ballet bestaat uit meer dan tachtig dansers. Het dansgezelschap mag zich hierdoor het grootste van Nederland noemen. Zoals overal in de danswereld is de toewijding ook bij Het Nationale Ballet erg groot, met alle gevolgen van dien. Ballet is enorm veeleisend voor lichaam en geest, blessures zijn dan ook aan de orde van de dag. De 32-jarige Alexander heeft dit aan den lijve ondervonden: tussen de operaties door staat hij op het podium, zijn pijn verbijtend terwijl hij weet dat zijn lichaam hem in de steek laat.

Offers voor het ballet

Ballet vraagt ook offers op persoonlijke vlak. Prima ballerina Igone de Jongh bereidt zich voor op een van de zwaarste balletten. Hoe verdeelt ze haar tijd tussen repetities en de opvoeding van haar zoontje? Ook dansers Isaac en Victoria – een liefdespaar – zien zich voor een dilemma geplaatst. Isaac is net gepromoveerd tot eerste solist en ziet in Amsterdam zijn toekomst. Victoria krijgt het aanbod om in het prestigieuze Rusland te dansen en ‘nee’ zeggen lijkt geen optie. Immers, carrières zijn te kort om op een tweede kans te wachten.

Informatie

Van 22 maart tot en met 10 mei 2014 is Bloed, zweet en blaren elke zaterdag op Nederland 2 te zien, om 21:20 uur. Meer informatie vind je op de website van de AVRO.