Conrad van de Weetering. Foto via Andries van Beek, balletarchief

Conrad van de Weetering is overleden

Conrad van de Weetering (1929-2017) stond aan de wieg van het ballet in Nederland. Al snel ging hij ook boeken en gedichten (over dans) schrijven. Maandag 16 oktober overleed de vroege solist van het Nationale Ballet en haar voorgangers aan de gevolgen van een hersentumor. 

De danser

Van de Weetering danste in een tijd van grote namen uit de naoorlogse balletgeschiedenis zoals Marianna Hilarides, Jaap Flier, Willy de la Bije en Sonia Gaskell. In 1949 begon hij bij Ballet Recital II en werkte met Gaskell tot en met de stichting van het Nederlands Ballet in 1955. Van de Weetering danste er als solist, maar manisfesteerde zich hier ook als choreograaf en bleek tevens zijn litteraire talent met Morgen dans ik beter (1961). Na vertrek bij Het Nationale Ballet in 1967 bleef hij binnen de dans actief als specialist in historische dans en danspedagoog. 

De schrijver over dans

Na zijn podiumcarrière vervolgde hij het schrijven als recensent en als auteur. Hij schreef kritieken voor het Algemeen Dagblad en meer boeken over dans: Eerstejaars ballettechniek (samen met Simon André) (1986) en Kijk, een Ballerina (1991). Zijn grootste succes, met de meeste herdrukken, is Brieven aan een jonge ballerina (1979). Drie jaar eerder schreef hij met danshistoricus Luuk Utrecht Sonia Gaskell: Een documentaire van Conrad van de Weetering (1976). Van de Wetering vraagt ook later meer aandacht voor Sonia Gaskell en haar grote verdiensten voor het Nederlandse ballet. Terecht maakt hij zich sterk voor een monument voor deze “grande dame” van het ballet.

Dansgedichten

Balletdanser, balletleraar, choreograaf, journalist, schrijver, vertaler en uiteindelijk vooral nog dichter. Conrad van de Weetering was een veelzijdig man. Zo las hij op zijn ziektebed nog het gedicht Een feest voor in aanwezigheid van enkele goede poëzievrienden. In het BovenIJ Ziekenhuis maakte Jan ter Heide dit filmpje. In het verenigingsboekje Dans & Bedrijf van de NBOB kon je af en toe een gedicht van hem lezen. Recent schreef hij nog de gedichtenbundel Dansgedichten.