Codarts PEARL

Codarts ontvangt 1,6 miljoen voor innovatief landelijk onderzoekscentrum

Codarts Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam heeft een subsidie van 1,6 miljoen euro ontvangen om het Performing artist and Athlete Research Lab (PEARL) op te richten. PEARL wordt wereldwijd het eerste onderzoekscentrum dat podiumkunsten, sport, onderwijs, wetenschap en het bedrijfsleven met elkaar verbindt. De subsidie wordt verstrekt door Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek (SIA), onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Over PEARL

PEARL bestaat uit meerdere fieldlabs (locaties in het werkveld met test- en meetfaciliteiten), waaronder de muziek-, dans- en circusopleidingen van Codarts, Het Nationale Ballet, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Circusstad Rotterdam en NOC*NSF. Met PEARL wil men gezondheidsklachten bij podiumkunstenaars en sporters reduceren om de gezondheid te optimaliseren en een belangrijke bijdrage te leveren aan podium- en topsportprestaties.

Speciale agendatool voor Het Nationale Ballet

Zo is er voor Het Nationale Ballet een agendatool ontwikkeld voor de fysiotherapeuten, waarin per danser de anamnese (voorgeschiedenis), diagnose en behandeling kan worden bijgehouden.  Dansers plannen zelf een afspraak in en geven hierbij kort aan wat de klachten zijn. Tevens zal er een (dans specifieke) vragenlijst ontwikkeld worden, waarmee de dansers maandelijks gemonitord worden op het gebied van blessures, risicofactoren in het ontstaan van blessures, aanbevelingen met betrekking tot blessurepreventie bij Het Nationale Ballet en meer. Deze resultaten worden weer teruggekoppeld in het online profiel van de dansers, waarmee zij inzicht krijgen in de eigen fysieke en mentale gezondheid. Op deze manier wordt er inzichtelijk gemaakt wat de omvang en ernst van de (blessure-)problematiek is.

Dezelfde opzet is gebruikt voor Scapino Ballet Rotterdam, waarbij in overleg met de fysiotherapeuten aanpassingen zijn gemaakt voor een zo goed mogelijke aansluiting met de dagelijkse praktijk. Zo wordt voor ieder dansgezelschap een op maat gemaakte tool gecreëerd.

PEARL gaat op 1 januari 2018 van start.