Cinedans: Camera op Van Manen

Cinedans presenteert het programma 'Camera op Van Manen'Op zondag 3 maart presenteert Cinedans in samenwerking met Het Nationale Ballet het programma Camera op Van Manen. In het programma staat het werk van choreograaf Hans van Manen en videomaster Henk van Dijk centraal.

Het programma bestaat uit de vertoning van een aantal bijzondere registraties van balletten van Hans van Manen en brengt de bijzondere samenwerking tussen Van Manen en Henk van Dijk in beeld. Onderdeel van het programma is bijvoorbeeld Live uit 1979, een soort duet tussen cameraman Van Dijk en danseres Coleen Davis. Ook te zien is Kaïn en Abel, een ballet dat Van Manen in 1961 bij het Nederlands Dans Theater creëerde en voor de televisieversie deels werd opgenomen op een varende dekschuit.

Hans van Manen

Hans van Manen is zowel nationaal als internationaal een begrip. Inmiddels heeft hij meer dan 120 balletten gecreëerd. Sinds 1961 werkt Van Manen afwisselend bij het Nederlands Dans Theater en Het Nationale Ballet. Van Manen vierde in juli 2012 zijn tachtigste verjaardag, maar is ondanks zijn leeftijd nog steeds één van de vaste choreografen van Het Nationale Ballet.

Cinedans

Cinedans is een festival waarbij dansfilm centraal staat. Tijdens het festival ligt de focus op choreografieën die speciaal gemaakt zijn voor camera en filmadaptaties van bestaande dansvoorstellingen. Voor de tiende editie selecteerde Nederlands enige dansfilmfestival ruim driehonderd korte en lange dansfilms en documentaires, waaronder ook de filmpjes voor de One Minute Dance Film Contest.

Kijk hier voor meer informatie en het bestellen van kaarten.