Choreograaf Wim Vandekeybus wint Keizer Karelprijs

Choreograaf Wim Vandekeybus heeft de Keizer Karelprijs in ontvangst genomen.De choreograaf Wim Vandekeybus heeft de driejaalijkse Keizer Karelprijs in ontvangst genomen. Deze prijs, ter waarde van €25.000,-, wordt uitgereikt aan mensen of organisaties uit het Nederlandse taalgebied voor uitzonderlijke verdiensten op vlak van kunst en cultuur.

“Wim Vandekeybus staat dit jaar met zijn gezelschap Ultima Vez 25 jaar aan de top van de Europese dansscène”, aldus gedeputeerde Jozef Dauwe, die bevoegd is voor cultuur. “Naast zijn artistieke veelzijdigheid – dans, fotografie, film – stelt de deputatie ook zijn maatschappelijk engagement erg op prijs. De deputatie heeft ten slotte ook veel waardering voor het feit dat hij – o.m. door met jongeren te werken – zijn kunnen en ervaring doorgeeft aan nieuwe generaties.”

De Keizer Karelprijs werd voor het eerst uitgereikt in 2000. De prijs ging toen naar letterkundige Frits van Oostrom. Andere winnaars zijn choreografe Anne Teresa De Keersmaeker (2003), theatermaker Guy Cassiers (2006) en componist en dirigent Frédéric Devreese (2009).

Werk van Vandekeybus is te zien tijdens de dans!codeweek met de debuutvoorstelling What The Body Does Not Remember. Kijk hier voor meer informatie.