Choreograaf Rudi van Dantzig overleden

Vandaag is Rudi van Dantzig op 78-jarige leeftijd overleden, dat heeft zijn partner eerder vandaag bevestigd. Van Dantzig heeft meer dan vijftig balletten op zijn naam staan, die over de hele wereld zijn uitgevoerd. Van Dantzig werd geboren op 4 augustus 1933 in Amsterdam.

Van Dantzig begon zijn danscarrière in 1952 bij het Ballet Recital van Sonia Gaskell, later Het Nederlands Ballet. Op 21-jarige leeftijd maakte Van Dantzig zijn eerste balletchoreografie, genaamd Nachteiland voor Het Nederlands Ballet. Van Dantzig werd hier in 1959 één van de vaste huischoreografen. In de jaren ‘60 en ‘70 werd hij artistieke leider van Het Nationale Ballet. Hij werkte veel met Toer van Schayk als decor- en kostuumontwerper.

In Parijs werd hij in 1961 onderscheiden met de Prix de la Critique. Hij ontving de Choreografieprijs 1956 en 1970 van de stad Amsterdam, de Sonia Gaskellprijs in 1985, de Life Achievement Award 2002 van de Benois de la Danse, en de Zilveren Penning 2005 van de stad Amsterdam. In 1969 werd Van Dantzig voor zijn werk benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en in 1991 tot Officier in dezelfde orde.Van Dantzig introduceerde gedurfde experimentele dans, die van grote betekenis was voor het ballet van de 20e eeuw. Tot Van Dantzigs bekendste choreografieën behoren Vier letzte Lieder, Monument voor een gestorven jongen, Onder mijne voeten, Tij en ontij, Blown in A Gentle Wind, Ginastera, en zijn versies van de avondvullende klassieke balletten Romeo en Julia en Het Zwanenmeer. In 1986 bracht hij zijn eerste roman Voor een verloren soldaat uit, in 1993 publiceerde hij Het spoor van een komeet, een boek over zijn herinneringen aan Rudolf Nureyev. 

Ter gelegenheid van zijn 75e verjaardag eerde Het Nationale Ballet zijn voormalige artistiek leider in 2009 met een programma dat aan hem en aan zijn werk was gewijd. Afgelopen jaar zijn delen van de Vier Letzte Lieder tijdens het jubileumgala van Het Nationale Ballet uitgevoerd. Van Dantzigs veelgeprezen versie van Het Zwanenmeer was afgelopen oktober en november te zien in Het Muziektheater Amsterdam en is tot en met maart 2012 in het land te zien.

Naar het condoleanceregisterBron: isgeschiedenis.nl en Het Nationale Ballet