Choreograaf NDT trekt zich terug uit triple bill Les Grand Ballet Canadien na commotie
Choreograaf Medhi Walerski, onder andere bekend van het Nederlands Dans Theater (NDT), heeft bekend gemaakt zich terug te trekken uit het triple bill programma Femmes van Les Grand Ballet Canadien uit Montreal, na commotie rondom de afwezigheid van vrouwelijke choreografen in dit programma. Walerski verklaart sterk achter een meer zichtbare aanwezigheid van vrouwelijke choreografen te staan. Om zijn punt te maken stapt hij uit het programma.
Kritiek op femmes
Het feit dat er voor deze triple bill, als eerbetoon aan ‘de vrouw’, alleen mannelijke choreografen geselecteerd zijn, schoot bij velen in het verkeerde keelgat. Daarbij wordt de marketingbenadering, waarbij vrouwen als symbool worden neergezet, bekritiseerd. De promotietekst luidde: ’Three distinguished voiced of contemporary European Ballet explore one of our culture’s most generous symbols: woman.’ Danser en choreograaf Kathleen Rea verklaarde vervolgens in een radio-uitzending geen symbool te zijn. ‘’Ik ben een echt persoon met verhalen om te vertellen, en ik heb mijn eigen stem.’’ Om deze stem te laten horen startte zij een petitie om een vrouwelijke choreograaf aan het programma te verbinden én om de marketingbenadering aan te passen. Deze petitie kreeg in twee dagen ruim 2600 handtekeningen.
Walerski over ‘de vrouw’
Walerski verklaarde dinsdag 6 maart 2018 op Facebook dat vrouwelijke dansers en choreografen van aanzienlijke waarde zijn in zijn werk. ‘’Als kunstenaar ben ik gesteund en opgeleid door krachtige vrouwelijke leraren en mentoren. Tijdens mijn danscarrière werkte ik met veel vrouwelijke choreografen en koesterde en unieke relatie met elk van hen. Ik kreeg mijn eerste internationale commissie aangeboden door een vrouwelijke artistiek directeur die toevallig ook een Canadees choreograaf is.’’ Walerski is van mening dat vrouwelijke choreografen meer aanzien moeten krijgen. ‘’Ik sta voor een meer inclusieve deelname van vrouwelijke artiesten in de danswereld. Ik ben het eens met het gevoel dat het tijd is om de alomtegenwoordige genderongelijkheid te bevragen en terug te draaien.’’
Les Grand Ballet Canadien heeft na de ontstane commotie besloten de naam van het programma te wijzigen in Parlami d’Amore. De voorstelling staat voor mei 2019 gepland.
Rectificatie: Dit artikel gaf eerder aan dat het werk Femmes (nu Parlami d'Amore) een productie zou zijn van het Nederlands Dans Theater. Dit blijkt echter niet correct, het is een productie van Les Grand Ballet Canadien. Om deze reden is dit artikel aangepast.