Juanjo Arqués Fedora Prize for Ballet 2018

Choreograaf Het Nationale Ballet op shortlist Fedora Prize for Ballet 2018

Juanjo Arqués, choreograaf van het Nationale Ballet en de verwante Junior Company, strijdt mee voor de Fedora – Van Cleef & Arpels Prize for Ballet 2018. Deze prijs is bedoelt voor veelbelovende teams van coproducenten, partners en kunstenaars die samenwerken aan nieuwe creaties, om zo de toekomst van opera en ballet een impuls te geven. De winnaars worden bepaald middels een stemming.

Ignite

Arqués en zijn team participeren met het project Ignite, dat geïnspireerd is op het werk ‘The Burning of the Houses of Lords and Commons’ van de Britse schilder William Turner.

 ‘’Turner baseerde het schilderij op een werkelijke gebeurtenis waarbij een brand de Kamers van het Parlement overspoelde, terwijl de Londenaren zich verzamelden langs de Theems om vol ontzag naar dit verschrikkelijke spektakel te kijken. Hij gebruikte kleur om het prachtige licht en de hitte van het brandende gebouw over te brengen.’’ Aldus Arqués.

In tegenstelling tot het letterlijk uitbeelden van een verhaal op het toneel, zal Arqués de kijker meenemen op een zogenaamde kleurenreis. De kleuren uit het werk van Turner worden vertaald naar de choreografie. Hiermee wil Arqués bereiken dat het oog en de geest van de toeschouwer emotioneel wordt geactiveerd, waardoor zij in staat worden gesteld om een eigen ‘symbolisch verhaal’ te creëren.  

Het artistieke team

In samenwerking met een artistiek team bestaande uit componist Kate Whitley, dramaturg Fabienne Vegt, decor- en kostuumontwerper Tatyana van Walsum en Lichtontwerper Bert Dalhuysen, wil Arqués een ballet maken met daarin ‘’de muziek als canvas voor de choreografie, met bewegingen als penselen in verschillende kleuren.’’ Je kunt hier stemmen voor het project Ignite.

 

Meer inspiratie