Choreograaf Gerard Mosterd maakt dansduet voor Maleisisch dansfestival

Choreograaf Gerard Mosterd (1964) vormt al jaren een belangrijke schakel tussen de Nederlandse en Aziatische danscultuur. Op uitnodiging van artistiek leider Datuk Ramli Ibrahim (1953, Maleisië) van het Maleisische Sutra Dance Company maakt Mosterd nu een dansduet voor de twee vooraanstaande Indonesische dansers January Low-Siva en Raziman Sarbini.

Op Tepak Tari komt de traditionele Maleisische danstraditie samen met moderne invloeden. Hierdoor zijn er allerlei soorten dans te zien. Zowel klassieke dans, opgevoerd door kinderen, als minimalistische moderne choreografieën komen aan bod. “Het programma onderzoekt de moderniteit dat zowel in de traditionele als in de moderne dansstijlen naar voren komt. Dat geeft ons een diverse blik op hoe de moderne Maleisische danswereld eruit ziet”, aldus Ibrahim, die ook programmeur van het dansprogramma van het Kuala Lumpur International Arts Festival is.

37 dansvoorstellingen

Het is dan ook niet zo gek dat Ibrahim aan Mosterd vroeg om een choreografie te maken voor het festival. Sinds 1996 beweegt de Nederlands-Indische Mosterd zich op het snijvlak van Europese en Aziatische dans. Hij heeft zich ontwikkeld tot een choreograaf die de schakel tussen de Aziatische en Europese danscultuur genoemd kan worden. Door de jaren heen ontwikkelde Mosterd 37 voorstellingen die zowel in Azië als in Nederland zijn opgevoerd. Hierbij koos hij vaak voor samenwerking met Indonesische dansmakers, zoals de West-Sumatraanse Gumarang Sakti Dance Company.

Van 3 tot en met 6 september zal Mosterd’s choreografie meerdere malen te zien zijn op het Tepak Tari Dance Festival in Maleisië. Het festival vindt plaats in de hoofdstad Kuala Lumpur en is onderdeel van het Diverse City Kuala Lumpur International Arts Festival.

Ga voor meer informatie over het Tepak Tari Dance Festival naar de website van MyDance Alliance, de non-profit organisatie voor stimulering van dans in Maleisië.