Choreograaf Ed Wubbe ontvangt Prijs van Verdienste 2013

Ed Wubbe gefotografeerd door Bryndis BrynjolfsdottirDit jaar bekleedt Ed Wubbe al twintig jaar lang de functie van artistiek directeur van het Scapino Ballet in Rotterdam. Onder zijn leiding groeide het ballet uit tot een toonaangevend dansgezelschap. In december reikt het Dansersfonds ’79 hem hiervoor de Prijs van Verdienste 2013 uit.

Prijs van Verdienste 

Volgens de jury van het fonds legt Ed Wubbe ‘een sterk accent op vernieuwende elementen in de hedendaagse dans’. “Ed Wubbe staat middenin de maatschappij, is energiek, neemt risico’s en laat zich graag inspireren door andere kunstvormen en kunstenaars. Hij geeft kansen aan nieuwe choreografen, daagt zijn dansers uit andere kanten van hun talent aan te boren en laat zijn stem horen in kunstpolitieke debatten. Wubbe streeft een jong en nieuw publiek te trekken en dat lukt hem uitstekend.”

Naast de Prijs van Verdienste worden er dit jaar twee Aanmoedigingsprijzen uitgereikt, een geldprijs van 1.500 euro voor dansers die aan het begin van hun carrière staan. Die prijzen gaan uit naar Nathan Brhane van Het Nationale Ballet en Myrthe van Opstal van het Nederlands Dans Theater. Samen met Wubbe krijgen zij de prijzen op 17 december uitgereikt in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

Dansersfonds ‘79

Stichting Dansersfonds '79 werd door het dansersechtpaar Han Ebbelaar en Alexandra Radius opgericht, in eerste instantie om (ex-)dansers financieel te ondersteunen. Het voornaamste doel van het fonds is nu het ondersteunen en stimuleren van dans en jonge dansers.