David Dawson

Choreograaf David Dawson benoemd als Associate Artist

David DawsonDe internationaal gerenommeerde choreograaf David Dawson wordt per 1 januari 2015 Associate Artist van Het Nationale Ballet. De benoeming is voor de periode 2015 -2020. Het gezelschap gaat hiermee een intensieve samenwerking aan met Dawson, die internationaal geroemd wordt als een van de belangrijkste vernieuwers van het klassieke ballet. Dawson zal in de aankomende jaren exclusief voor Het Nationale Ballet een aantal nieuwe balletten creëren, waaronder een aantal grootschalige balletten. Dawson's eerste nieuwe creatie voor Het Nationale Ballet maakt hij voor het programma Cool Britannia in juni 2015.

Ted Brandsen, Directeur van het Nationale Ballet:

"David wordt wereldwijd gezien als een van de belangrijkste choreografen van zijn generatie. Hij maakte zijn allereerste ballet in 1997 bij Het Nationale Ballet en heeft hier zijn choreografisch talent kunnen ontwikkelen. Zijn talent is nu tot volle bloei zijn gekomen, en gezelschappen van over de hele wereld hebben werk van hem op het repertoire genomen. Er is er altijd al een samenwerking tussen ons geweest, maar ik vindt het belangrijk om een topchoreograaf als David, die inspireert en innoveert, een huis te bieden en vaster aan ons gezelschap te verbinden."

David Dawson:

"I am thrilled and honored to be invited to take on the role of Associate Artist with Dutch National Ballet. So much of my artistic career has been connected to this company and this new position feels very much like a homecoming - affirming the special relationship we have built over the years and creating exciting opportunities for the future."

David Dawson Biografie

David Dawson (1972, Londen, Verenigd Koninkrijk) is een van de meest innovatieve choreografen van het klassiek ballet van zijn generatie. Met zijn persoonlijke choreografische stijl transformeert hij het klassieke ballet naar een nieuwe vormen. Zijn atmosferisch, fysiek emotioneel, en abstract/verhalend geladen werken worden wereldwijd lovend ontvangen door pers en publiek. Het werk van David Dawson wordt uitgevoerd in meer dan vijfentwintig landen en is door veel balletgezelschappen opgenomen in het repertoire.

Wat te verwachten in 2015...

Nieuwe creaties in 2015 maakt hij voor SemperOper Dresden een avondvullende Tristan + Isolde (februari) en voor het programma Cool Britannia van Het Nationale Ballet in juni 2015. In het programma Back to Bach van Het Nationale Ballet wordt een van Dawson's eerste grote successen, A Million Kisses to my Skin, na jaren opnieuw door het gezelschap uitgevoerd. Na de voorstellingsreeks in oktober 2014 in Nationale Opera & Ballet te Amsterdam, is het programma in mei 2015 nog in het hele land te zien.

Uit de oude doos: timelapse/(Mnemosyne

Meer inspiratie