Choreograaf André Gingras overleden

Choreograaf André Gingras is op zondag 17 februari overleden.Gisterochtend (zondag 17 februari) is choreograaf André Gingras overleden, zo is bekendgemaakt door zijn echtgenoot en levenspartner. Gingras overleed aan een agressieve vorm van darmkanker. Hij is 46 jaar geworden. De choreograaf hield zijn ziekte lang verborgen voor de buitenwereld.

André Gingras, geboren in Canada, studeerde theater, Engelse literatuur en moderne dans in Toronto en Montréal. Vervolgens kon hij met een beurs zijn dansopleiding vervolgen in New York. Hij brak in 2000 door in Nederland, met de solo CYP17, tijdens het CaDance festival. Gingras had een fascinatie voor de wetenschap van het menselijk lichaam en gebruikte de kennis hierover ook in zijn choreografieën.

Twee jaar geleden, in maart 2010, nam André Gingras de artistieke leiding van Dance Works Rotterdam over van Ton Simons. Het gezelschap werd door bezuinigingen gedwongen te stoppen aan het begin van 2013. Onder leiding van Gingras presenteerde Dance Works voorstellingen als ANATOMICA en The Sweet Art of Bruising. Rauwe, energieke, absurde, humorvolle dansproducties met maatschappelijke dilemma’s. De dansstijl van het gezelschap kenmerkte zich door een combinatie van hedendaagse dans met urban, capoeira en sport. Het plan van Gingras was om door te gaan onder zijn eigen naam, maar dit mocht niet meer zo zijn.

Familie en naaste vrienden nemen in besloten kring afscheid van de choreograaf. Meer informatie over een open vierings- en herdenkingsdienst wordt binnenkort bekendgemaakt.

Wij wensen de familie en naasten van Gingras veel sterkte met dit verlies.

Bron o.a.: Volkskrant

Beeld door Beverly & Pack via Flickr.