Changing Lives Through Dance organiseert CLTD Summer Delight

Changing Lives Through Dance (CLTD) houdt deze zomer artistieke en inspirerende workshops om fondsen te werven voor het opkomende dansproject in India dat in partnerschap plaatsvindt met de Rescue Foundation. De workshop, CLTD Summer Delight, vindt plaats op 20 juni vanaf 14:00u en bestaat uit yoga en moderne dans. Aansluitend biedt een ‘stille veiling’ mini-kunst aan voor het goede doel.

Dans als missie om levens te veranderen

CLTD organiseert danseducatieprojecten voor kansarme jongeren in de leeftijdscategorie van 13-23 jaar in ontwikkelingslanden, zoals Brazilië en India. “De kracht van dans”, zeggen organisatoren Lieneke Mous en Alva van Beek, “is om plezier hebben, een connectie maken met je lichaam, emotioneel helen, je problemen vergeten, zelfvertrouwen opbouwen en een band opbouwen met anderen in de groep”. Mous en Van Beek hebben met hun project in Brazilië het doel om de leerlingen van de straat te houden en een alternatief en hoop te bieden op een betere toekomst. 

Mous heeft in 2006, 2012 en 2014 projecten georganiseerd in een klein stadje, Aimorés, in het binnenland van Brazilië. Ook is Mous in 2012, het jaar dat zij CLTD heeft opgericht, met donaties en eigen spaargeld naar India afgereisd om danslessen te geven aan meisjes en jonge vrouwen die in een opvanghuis wonen – een soort Blijf van m'n Lijf Huis. Dit betreft minderjarigen die zijn gered uit de handen van mensensmokkelaars en pooiers die de meisjes opsluiten in een hokje van één bij twee meter en daar tot wel dertig keer per dag ‘klanten’ moeten bevredigen. Mous noemt hun verhalen afschuwelijk. Voor deze meisjes is dans een licht in wat op een eindeloze donkere tunnel heeft geleken.

CLTD Summer Delight biedt artistieke workshops

Om CLTD India 2015 in december te realiseren hebben Lieneke Mous en assistente Alva van Beek inspirerende en artistieke workshops georganiseerd: CLTD Summer Delight.

De aankomende CLTD Summer Delight vindt plaats op zaterdag 20 juni om 14:00u. Op deze dag zijn er twee lessen van getalenteerde jonge vrouwen die hun tijd, energie en vaardigheid inzetten om plezier te bieden. De donaties van deze dag gaan naar het opkomende CLTD India 2015 project dat Mous en van Beek in december dit jaar willen realiseren.

Yoga met yogini en actrice Nzinga Sordam

Nzinga Sordam is yoga instructrice en actrice. Ze speelde hoofdrollen in films als Loodvrij en Rauw en had gastrollen in televisieprogramma’s, zoals Flikken Maastricht en Draadstaal. Op zaterdag om 14:15u zal Nzinga een Anusara yoga sessie verzorgen. ‘Anusara’ betekent vloeien met gratie.

Nzinga’s visie: “Je leert je eigen gedrag en lichaam kennen en daarmee kun je de wonderen der wereld ervaren: met je unieke zelf. Ik wil graag aan jouw exploratie bijdragen. Het leven kan nét zo mooi zijn als in je dromen. Je hoeft alleen een klein beetje moeite te doen. Yoga is zo’n leuke manier om dat te ervaren.”

Hedendaagse dans met danseres Nika Jankovic

Danseres en docent Nika Jankovic, van origine uit Kroatië, heeft onder andere voor Conny Janssen Danst opgetreden in Winter Parade en Mirror, Mirror. Naast haar lesschema danst Nika op het moment in Maurice Causey’s choreografieën Interlaced en Unleash the Dragon.

Nika voegt toe: “Ik koos te dansen om me dieper in sociaal, -(inter)culturele en artistieke contexten te plaatsen en om deel te nemen aan een uitwisseling van ervaringen.”

Programma CLTD Summer Delight 20 juni

  • 14:00              deuren open
  • 14:15-15:15   yoga met Nzinga
  • 15:15-15:30   pauze
  • 15:30-16:30   hedendaagse dans met Nika
  • middag          stille veiling mini-kunst

De lessen zijn toegankelijk voor alle leeftijden (vanaf 12 jaar) en alle niveaus.

Adres: Nicolaas Japiksestraat 5, Amsterdam (tussen stations Lelylaan en Postjesweg in).

Ga voor meer informatie naar de website of naar de Facebookpagina van Changing Lives Through Dance. Of stuur een e-mail naar changinglivesthroughdance@gmail.com.