Centraal meldpunt voor seksueel wangedrag culturele sector
Na het misbruikschandaal in het New York City Ballet rondom de 71-jarige artistiek leider Peter Martins, wordt de #MeToo-beweging steeds groter. Ook in Nederland komt seksueel wangedrag in de culturele sector meer aan het licht. Hier moet volgens diverse Amsterdamse schouwburgdirecteuren en het EYE filmmuseum verandering in komen. Vandaar een centraal meldpunt voor klachten over ongewenst gedrag.
Erkennen van problemen in de culturele sector
De Nederlandse kunstenbond heeft in 2017 een inventarisatie onder haar leden uitgevoerd, waaruit bleek dat meer dan de helft last heeft (gehad) van seksuele intimidatie en niet wisten waar zij terecht konden. Deze uitkomst en de stroom aan beschuldigingen, onthullingen en bekentenissen over seksueel ongewenst gedrag van de afgelopen maanden heeft geleid tot het initiatief voor een centraal meldpunt. ‘’Het is tijd dat de sector erkent dat zij een probleem heeft met seksueel ongewenst gedrag, discriminatie en integriteitsschendingen.’’ Aldus de initiatiefnemers van het centrale meldpunt.
Vertrouwenspersonen centraal meldpunt
Dit centrale meldpunt zal naar planning begin dit voorjaar beschikbaar worden gesteld voor iedereen met klachten rondom (seksueel) wangedrag in de culturele sector. Er worden twee vertrouwenspersonen benoemd, een man en een vrouw, bij wie dansers, acteurs, productiemedewerkers, programmamakers, presentatoren en anderen die werken in de film- en televisiesector of de podiumkunsten terecht kunnen met klachten. Dit kan ook anoniem.