maas theater en dans bye bye baby premiere Nastaran Razawi Khorasani jeugdtheater

Bye Bye Baby in première: Danstheater voor prepubers

Als je op de drempel van de pubertijd staat, lijkt het leven opeens een hindernisbaan. Dat  ondervond Nastaran Razawi Khorasani tenminste toen ze naar de brugklas ging. Nu ze eenmaal 'volwassen' is, heeft ze een danstheatervoorstelling gemaakt over de grote transities in een mensenleven. Op vrijdag 1 februari 2019 gaat Bye Bye Baby in premiere bij het Maaspodium in Rotterdam. De voorstelling toert tot en met 5 april door heel Nederland.

Als alles anders wordt

In groep 8 was de Nastaran Razawi Khorasani de stoerste van de school en wilde iedereen haar vriend zijn. In de brugklas transformeerde ze naar een heel verlegen meisje dat met niemand durfde te praten. Haar nieuwe voorstelling Bye Bye Baby is gericht op prepubers, maar is eigenlijk voor iedereen herkenbaar, vindt Razawi Khorasani. “Voor mij gaat het eigenlijk over alle grote transities in een mensenleven. Of we nu naar de middelbare school gaan, afstuderen of een eerste kindje krijgen, telkens moeten we het wiel opnieuw uitvinden.” In de fysieke, humoristische voorstelling Bye Bye Baby wordt die ontdekkingstocht een hindernisbaan vol bizarre obstakels, waar de voorstellingsmaker en actrice Nina Fokker hun hoofd boven water proberen te houden.

Jeugdtheater en dans uit Rotterdam

Nastaran Razawi Khorasani is kind aan huis bij Maas theater en dans. In het kader van de Nieuwe Makers regeling van het Fonds Podiumkunsten, maakte zij eerder drie nieuwe stukken bij het Rotterdamse gezelschap: Play it Back (2016), Solo van Nas & Jim (2017) en Uniform (2018).

Maas theater en dans ontstond in 2013 uit drie jeugdgezelschappen en heeft een eigen huis in Rotterdam, het Maaspodium. Onder artistieke leiding van Moniek Merkx is Maas een voorloper geworden op het gebied van jeugdtheater, met voorstellingen die theater, dans, muziek, mime, film en animaties met elkaar combineren. Daarnaast organiseert Maas educatieve programma’s rondom de voorstellingen. Het doel is om jonge mensen theater te laten ontdekken, en daarmee zichzelf en de wereld.

Bye Bye Baby gaat van 1 februari tot en met 5 april op tournee door Nederland. Daarnaast speelt Maas nog 25 besloten schoolvoorstellingen voor ruim 3.000 leerlingen.

 

Meer inspiratie