Bosch in bed. © Hans Gerritsen

Bosch in bed

Samen met saxofoonkwartet Artvark presenteert dansgezelschap de Stilte de productie Bosch in bed, dans- en muziektheater voor jong en oud. De voorstelling, geïnspireerd op de fantasierijke wereld van Jheronimus Bosch, speelt zich af in een ziekenhuis, een plek waar menigeen vroeg of laat een keer naar binnen ‘moet’.

In de hallucinerende werkelijkheid van een ziekenhuis, waar medicijnen tot droombeelden leiden, komt Bosch in bed tot leven. Alleen gelaten door de familie wordt een patiënt overgeleverd aan verplegers, gered door een engel en uit haar slaap gehouden door een kamergenoot. Zonder rem op de gebeurtenissen, echt of verzonnen, worden operaties uitgevoerd, achtervolgingen ingezet en geesten bezworen. De reis door het eigen lichaam laat bomen uit de lucht zeilen. Doctoren en verplegers verdwijnen en verschijnen als vage herinneringen, plotse invallen, werkelijke gedaantes.

Bosch in bed. © Hans Gerritsen

De Stilte spreekt tot de verbeelding

Met meerduidige voorstellingen en dansactiviteiten, die de verbeelding prikkelen, wil de Stilte de speelse leerdrift van kinderen stimuleren. Door te spelen leert een kind met hart en ziel zijn wereld kennen, zich te positioneren in een overdonderende samenleving. De Stilte kiest voor dans op het hoogste niveau die ruimte biedt voor een eigen interpretatie. Omdat elk kind anders is, zijn er net zoveel voorstellingen als er toeschouwers zijn.

De muzikale stem van Bosch in bed: Artvark

Artvark beweegt zich al meer dan 10 jaar door een veelheid van muzikale tradities en is van nature niet te stug om de ruimte die het podium biedt in te nemen. Een ideale samenwerkingspartner voor choreograaf Jack Timmermans, die zijn producties spelenderwijs tot stand laat komen. Samen met hun fluisterende, gillende en roezemoezende saxofoons zijn de musici tijdens Bosch in bed  in drama en beeld onmiskenbaar aanwezig. De keuze voor dit kwartet komt niet uit de lucht vallen. Artvark lid Mete Erker maakte in 2014 samen met Boy Edgarprijswinnaar Jeroen van Vliet op piano de muziek bij de HiHaHuttenBouwers van de Stilte.

Bosch in bed. © Hans Gerritsen

Met Bosch in bed bundelen de Stilte en Artvark hun krachten in deze betoverende voorstelling, die dit seizoen in verschillende theaters te zien en te horen is:

  • zo 12 mrt  ‘17 om 15:00 in Chassé Theater, Breda
  • zo 2 apr ‘17 om 15:00 in Veerensmederij, Amersfoort
  • zo 9 apr ‘17 om 15:00 in De Lindenberg, Nijmegen
  • zo 16 apr ‘17 om 14:00 in Theaters Tilburg, Tilburg
  • zo 23 apr ‘17 om 14:30 in Stadsschouwburg Haarlem
  • wo 26 apr ‘17 om 19:30 in Rabotheater, Hengelo
  • zo 30 apr ‘17 om 14:30 in Parktheater, Eindhoven
  • za 13 mei ‘17 om 19:00 in CC Adelberg, Lommel (B)