Bosch Danst! ter herdenking van Hiëronymus Bosch

Bosch Danst! ter herdenking van Hiëronymus BoschOp 21 april geven meer dan 350 leerlingen van Balletstudio Geraldine uit Rosmalen tweemaal een voorstelling in een uitverkocht Theater aan de Parade. De voorstelling vindt plaats in het kader van Bosch 500. Met deze internationale manifestatie herdenken Nederland en de stad ’s-Hertogenbosch van 2010 tot en met 2020 het vijfhonderdste sterfjaar van groot Nederlands kunstenaar Hiëronymus Bosch (ca. 1450-1516), ook wel Jheronimus Bosch of Jeroen Bosch genoemd. 

Van de dansers, die allemaal tussen de 3 en 23 jaar zijn, danst de helft klassiek ballet en de andere helft jazz, urban of modern. Ze zijn onder begeleiding van de docenten al maanden bezig met de voorbereidingen. Eigenaresse van de balletschool en initiatiefneemster Geraldine van de Griend heeft zich voor de verhaallijn en de choreografieën van de voorstelling losjes gebaseerd op het kinderboek De andere werkelijkheid van Paul van Loon. In dit boek belanden de hoofdpersonen in de waterput op de markt van Den Bosch en daardoor komen ze terecht in een wereld vol griezels en monsters die afkomstig zijn uit de schilderijen van Hiëronymus Bosch.

Van de Griend geeft aan dat de balletschool eens per twee jaar een grote voorstelling geeft. Nu leek het de docenten fantastisch om de voorstelling van dit jaar te plaatsen binnen het kader van Bosch 500 en de voorstelling uit te voeren in één van de Bossche theaters. Met medewerking van het Prins Bernhard Cultuurfonds, de gemeente Den Bosch en Bosch 500 werd besloten om Theater aan de Parade te benaderen. Van de Griend geeft aan dat ze dit best spannend vonden, want er moesten dan wel genoeg kaarten verkocht worden om de kosten te kunnen dekken. Die bezorgdheid bleek niet nodig, want beide voorstellingen waren al snel uitverkocht.

Klik hier om de teaser van de voorstelling te bekijken. Voor meer informatie over de voorstelling Bosch Danst! of de balletschool zelf kun je kijken op de www.balletstudiogeraldine.nl. Meer informatie over Bosch 500 kun je vinden op de website.

Foto: Geraldine van de Griend