Bijzonder poppenballet bij opera beleeft première

Opera Balda. Foto WMCDe opera The priest and his servant Balda zal de Nederlandse première beleven tijdens de opening van het zestigste Wereld Muziek Concours op 22 september in Kerkrade. Het is een cross-over opera, waar naast het koor en solisten ook gebruik wordt gemaakt van een blaasorkest, animatiefilm en een poppenballet. Het poppenballet zal verzorgd worden door dansers van dansschool Joke de Backer. 

Dirigent Lysebo. Foto WMCOorspronkelijk dateert de opera van Dmitri Sjostakovitsj uit 1938, maar de originele animatiefilm en de partituren raakten beschadigd. De partituur werd in 1980 gerestaureerd en bij de uitvoering destijds raakte De Noorse dirigent Odd Terje Lysebo erdoor gefascineerd. Hij liet de animatiefilm opnieuw maken zodat de hernieuwde opera onder zijn leiding in 2007 zijn wereldpremière beleefde. Lysebo is ook betrokken bij de Nederlandse uitvoering van The priest and his servant Balda

Opera Balda. Foto WMCHet verhaal is gebaseerd op een oud Russisch volksverhaal en gaat over een priester die een goedkope knecht zocht. Balda wil een jaar lang gratis voor hem werken als hij de priester na die tijd drie keer op zijn hoofd mag slaan. Hij weet zich door de lastige klussen van de priester heen te werken. Wanneer hij de priester op het hoofd slaat, verliest deze zijn verstand. 

Het Wereld Muziek Concours (WMC) viert dit jaar het zestig jarig jubileum. In 1951 werd het evenement voor het eerst georganiseerd en het is nu het meest toonaangevende evenement ter wereld op het gebied van de blaasmuziek. Prinses Máxima zal op 22 september aanwezig zijn bij de opening van het WMC.