Best of Balanchine

Best of Balanchine

Na het grote succes van de eerste editie in 2013, danst het Nationale Ballet nu een tweede editie van Best of Balanchine met een balletvierluik van meesterwerken van de Russich-Amerikaanse choreograaf George Balanchine (1904-1983).

Het Nationale Ballet zal vier choreografieën opvoeren van George Balanchine:

Apollon musagète (1928), een stuk wat Balanchine creëerde voor Diaghilevs Ballet Russes en wat gaat over de god Apollo en zijn muzen. De muziek is van Igor Stravinsky.
De Tarantella Pas de Deux (1964), een nieuw stuk voor het Nationale Ballet. Deze explosieve choreografie is gebaseerd op een volksverhaal waarin gesproken wordt over de beet van een tarantula die je laat dansen als een gek.
Violin Concerto (1972) werd door Balanchine bedacht ter nagedachtenis aan Igor Stravinsky. Hij creëerde deze eenheid van muziek en choreografie in slechts drie weken. Violist Isabelle van Keulen zal deelnemen aan dit stuk.
Theme and Variations (1947) bestaat uit ensembledansen en solistenvariaties die samen oplopen tot een hoogtepunt. Dit werk was een ode van Balanchine aan zijn Russische achtergrond en wordt opgevoerd op muziek van Tsjaikovski.

George Balanchine

George Balanchine (1904-1983) werd gevormd als danser in Sint Petersburg. Toen een knieblessure dansen verhinderde legde hij zich toe op choreograferen. Hij werkte bij het Parijse Ballet Russes en verwierf faam met zijn zelf-opgerichte New York City Ballet. Hij stond bekend om zijn muzikaliteit en samenwerking met befaamde componisten. Ballerina’s waren Balanchine’s muzes en al zijn vier huwelijken waren dan ook met een ballerina.

Voorstellingen

Vrijdag 25, zaterdag 26 en donderdag 31 maart. Vrijdag 1, zaterdag 2, zondag 3, woensdag 6, vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 april. (Aanvang 20:15/14:00 uur).

De prijzen variëren van €15,- tot €55,- en kaarten zijn te verkrijgen bij het Kassabespreekbureau van Nationale Opera & Ballet  (020) 625 54 55. Online bestellen kan ook via www.operaballet.nl.