Benefietgala St. Dansersfonds ’79 regent Dansprijzen

Maandag 16 november 2015 bood de Amsterdamse Stadsschouwburg voor het eerst podium aan de uitreiking van de jaarlijkse Dansprijzen van Stichting Dansersfonds '79. Als eervol onderdeel van het tweejaarlijkse benefietgala werden maar liefst drie Aanmoedigingsprijzen uitgereikt aan jonge Nederlandse danseressen: Nancy Burer en Floor Eimers van het Nationale Ballet, en Nienke Wind van Introdans. De Prijs van Verdienste ging naar choreograaf Gerald Tibbs die al 25 jaar de artistieke leiding heeft over NDT2. Het benefietgala van Stichting Dansersfonds '79 werd opgedragen aan choreograaf Jiří Kylián, en opende na de prijsuitreiking met zijn duet 14’20”.

Wat maakt een danseres speciaal?

Met de Dansprijzen stimuleert Stichting Dansersfonds '79 jong Nederlands danstalent en eert de mensen die hun diensten hebben bewezen in de danskunst. Voor de uitreiking nam danscritica Ine Rietstap namens de jury, bestaande uit haarzelf, Marian Sarstädt, Alexandra Radius, Han Ebbelaar en Karin Schnabel, het woord.  Het zijn van een goede danser of danseres bestaat niet alleen uit het tonen van extreem fysieke prestaties en hevige energie-uitbarstingen. Gekeken wordt juist naar de spirituele beleving van dans, aldus Rietstap. Een speerpunt tegen de danswereld waarin hoge benen, razende snelheid en uitputtende energie steeds meer een overheersende rol spelen. 

Aanmoedigingsprijzen

Voor de drie Aanmoedigingsprijzen van het Dansersfonds ’79 neemt de jury ook de veelzijdigheid van de winnaressen in acht.  Wat hen bindt is dat ze alle drie geëngageerd zijn bij Nederlandse gezelschappen met een gevarieerd repertoire waardoor ze open staan voor meerdere bewegingsstijlen, werkwijzen en artistieke visies. Wind toonde haar talent in De Dood en het Meisje van Ed Wubbe en Orbo Novo van Sidi Larbi Cherkaoui. Burer liet haar talent zien in haar interpretatie van Hans van Manen’s Visions Fugutives. Eimers, toonde haar talent in Rubies van George Balanchine en Empire Noir van David Dawson. Aan de Aanmoedigingsprijs is een bedrag van €1.500 verbonden.

Prijs van verdienste

Ziekte verbood Tibbs om zelf De Prijs van Verdienste 2015 in ontvangst nemen. Eregast Jiri Kylian deed dit op zijn verzoek. Tibbs danste vanaf zijn vijftiende danste het Nederlands Dans Theater tot hij in 1989 zijn danscarrière afsloot. Hij bleef bij het NDT als de leiding het kleine gezelschap jonge dansers dat optreedt onder de naam NDT 2. De jury roemt Tibbs dat hij elk  seizoen slaagt om vanaf de eerste voorstelling nieuwe, jonge dansers op het toneel te zetten die een eenheid vormen. Aan de Prijs van Verdienste is een bedrag van € 2.500 verbonden.