Belangrijke prijs voor danseres en choreograaf Trisha Brown

Trisha Brown Company. Foto 16 Miles of StringDit jaar zal de Dorothy and Lilian Gish Prize naar danser en choreograaf Trisha Brown gaan. Het is de derde keer dat deze prijs voor de kunsten naar een choreograaf gaat. Op 2 november wordt de prijs uitgereikt.

De bijna 75-jarige Trisha Brown is een Amerikaanse danseres en choreograaf die in de jaren zestig een van de pioniers was van de postmoderne dans. Ze begon haar eigen dansgezelschap in 1970, de Trisha Brown Dance Company die al snel toonaangevend was voor de hedendaagse dans. De laatste jaren geeft ze haar choreografieën vorm aan de hand van klassieke muziek. Ook heeft ze meerdere opera’s geproduceerd. De Gish Prize werd aan haar toegekend omdat zij de moderne dans had veranderd met een nieuwe vocabulaire aan bewegingen.

Dorothy en Lilian Gish, naar wie de Gish Prize is vernoemd, waren zussen die beide beroemd waren als stille filmactrices. In haar testament bepaalde Lilian Gish dat ze met de prijs kunstenaars de erkenning wilde geven die ze verdienden. De Gish Prize wordt toegekend aan iemand met een baanbrekende impact in zijn of haar vakgebied. Voor het eerst werd deze prijs toegekend in 1994, een jaar nadat Lilian Gish op 99-jarige leeftijd was overleden. Tegenwoordig is het een van de grootste prijzen in de kunst.