Balletdanser heeft grotere kans op knieletsel dan moderne danser

Knie. Foto Nevit DilmenBalletdansen is topsport, dat weten dansers natuurlijk allang. Nu is het ook onderzocht door een orthopedisch chirurg. Hij ontdekte dat letsel aan de voorste kruisband niet alleen voorkomt bij topsporters zoals profvoetballers, maar ook bij balletdansers. Het letsel gaat vaak gepaard met instabiliteitsklachten en geeft een tien keer hogere kans op knieslijtage.

Voor zijn onderzoek volgde Duncan Meuffels van het Erasmus Medisch Centrum tien jaar lang alle professionele balletdansers in Nederland. Hij ontdekte dat dansers het letsel van de voorste kruisband altijd aan hun linkerknie hebben. Dit is te wijten aan klassieke variaties, waarbij balletdansers na een sprong landen op hun linkerbeen in de naar buiten gedraaide positie.

Meuffels onderzocht niet alleen klassieke balletdansers, maar ook moderne dansers. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de eerste groep een grotere kans heeft op het letsel. Meuffels adviseert dat er vooral bij balletgezelschappen meer aandacht besteed moet worden aan het voorkomen van knieletsel. Meuffels promoveerde op 26 oktober met het onderzoek, dat zich naast dansers, ook op atleten, voetballers en mensen met knieoperaties richtte.

Bron: Erasmus MC