Ballet Preljocaj in Het Muziektheater Amsterdam

Ballet Preljocaj in Het Muziektheater AmsterdamOp donderdag 27 en vrijdag 28 juni is dansgezelschap Ballet Preljocaj met de voorstelling The Nights te zien in Het Muziektheater in Amsterdam. The Nights is het nieuwste werk van de Frans-Albanese choreograaf Angelin Preljocaj.

The Nights verkent het mysterie van een gedroomd Oosten. Het stuk is geïnspireerd op de verhalen uit Duizend-en-een-nacht en wordt uitgevoerd door achttien dansers, op muziek van Natacha Atlas en Samy Bishai.

“Door de eeuwen heen hebben generaties lezers kunnen wegdromen bij deze verhalen, geïntrigeerd geraakt door hun fantastische en erotische dimensie”, aldus Preljocaj. Zelf is hij ook gefascineerd door de figuur van Sheherazade. Volgens de choreograaf dagen haar taal, cultuur en intelligentie ons uit om na te denken over de positie van de vrouw in onze maatschappij.

Angelin Preljocaj

Angelin Preljocaj wordt wel de ‘nieuwe Diaghilev’ genoemd. Net als zijn befaamde voorganger, bekend van Les Ballets Russes, omringt Preljocaj zich graag met kunstenaars van over de hele wereld. Naast choreografieën voor zijn eigen gezelschap creëert Preljocaj ook regelmatig werk voor andere grote balletgezelschappen, zoals het Ballet de l’Opéra national de Lyon en het Staatsballet Berlin, en voor diverse festivals, opera’s en kunsthuizen. Ondertussen heeft de choreograaf al meer dan twintig grote dansproducties op zijn naam staan, waaronder Le Sacre du Printemps, Romeo en Julia en Sneeuwwitje.

Kijk voor meer informatie of om direct kaarten te bestellen op www.hetmuziektheater.nl.

Beeld van Het Muziektheater door: Edwin Walvis, verkregen via Wiki Commons.