Balanchine

'Balanchine ballerina' Patricia Neary viert 80e verjaardag met ballet

Donderdag 27 oktober vierde Patricia Neary haar tachtigste verjaardag. De voormalig soliste van het prestigieuze New York City Ballet danste talloze belangrijke rollen uit het omvangrijke repertoire van choreograaf George Balanchine, die daarnaast een groot aantal rollen speciaal voor haar creëerde. Tegenwoordig reist Neary langs balletgezelschappen over de hele wereld om zijn werken in te studeren – zoals zij dat uit de eerste hand van hem heeft meegekregen.

Een mooie carrière

Patricia Neary werd geboren in Miami, Florida en volgde daar ook haar dansopleiding, waarna ze in dienst trad van het Nationale Ballet van Canada. Een jaar later, in 1960, maakte ze de overstap naar het New York City Ballet, waar ze in 1962 tot soliste werd gepromoveerd. Hier danste ze een groot aantal rollen uit het Balanchine-repertoire, waarna de choreograaf haar al spoedig betrok bij de instudering van zijn werk bij internationale balletgezelschappen.

 


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


 

The George Balanchine Trust

Neary werkt nu al meer dan twintig jaar voor The George Balanchine Trust. Zij studeerde werken van Balanchine al in meer dan dertig landen in. Zo helpt ze momenteel ook Het Nationale Ballet met het tot in de puntjes voorbereiden van The Four Temperaments, voor het aankomende tourneeprogramma Balanchine / Van Manen / Arqués.

Balanchine

Foto: v.l.n.r. Conrad Ludlow, Patricia Neary en George Balanchine.
New York City Ballet in Amsterdam (1965), Patricia Neary krijgt aanwijzingen van George Balanchine.

Meer inspiratie