Anna Karenina; Alles vanuit beweging

In de nieuwste verfilming van Tolstojs Anna Karenina door regisseur Joe Wright (van onder meer Pride and Prejudice en Atonement) gebeurt alles vanuit beweging. Tekst en beweging vullen elkaar aan en lijken samen wel te dansen. Samen met Sidi Larbi Cherkaoui werkte Wright aan deze verfilming met Keira Knightley en Aaron Taylor-Johnson in de hoofdrollen.

Toneel

Deze verfilming is niet op een set opgenomen, maar op een toneel. En alles wat je ziet, lijkt wel te zijn gechoreografeerd. Wright vertelt de New York Times, dat hij dit stuk, deze film in zijn geheel als een ballet met woorden ziet. Het draait om de fysieke relaties die de personages/acteurs tot elkaar in de ruimte hebben. De bedienden leiden de aristocraten door de ruimte, waardoor de patronen tussen de lagen van de bevolking niet alleen duidelijk worden, maar ook de plaats van de verschillende standen in de ruimte en tot elkaar. De aantrekkingskracht  tussen Anna Karenina en Graaf Vronsky wordt door beweging bijna fysiek  voelbaar gemaakt.

Sidi Larbi Cherkaoui

De zeer succesvolle choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui trainde met de acteurs en dansers die te zien zijn in de film. De acteurs leren zich bewust te worden van hun lichaam en hun bewegingen, de dansers leren een karakter te vormen. Voor de ‘fysieke’ relatie tussen Karenina en Vronsky liet Cherkaoui hen zo samenwerken, dat zij door hun bewegingen niet zonder elkaar kunnen. Daardoor krijgt hun relatie een dramatische diepgang in beweging.

Cherkaoui heeft het de acteurs niet makkelijker gemaakt. Hij liet ze  improviseren in hun beweging, wat zij in eerste instantie heel moeilijk vonden. Maar het resultaat mag er zijn.
Het geheel is poëtisch en mysterieus, de woorden, de acteurs, de camera’s, alles lijkt te dansen. Wright vertelt dat door de fysieke performance er meer ruimte is voor de eigen verbeelding van de toeschouwer. De samenwerking met Cherkaoui heeft gezorgd voor een uitwissing van de bewegingen van acteurs en dansers.

Benieuwd naar de film en Cherkaoui’s werk daarin? Vanaf 6 december 2012 is de film te zien in de Nederlandse bioscopen.