André Gingras Award nieuwe prijs voor choreografen

Choreograaf André GingrasVanaf 2014 wordt een nieuwe prijs voor choreografen ingesteld: de André Gingras Award, geïnspireerd door de eigenzinnige choreograaf die vorig jaar is overleden. De eerste uitreiking vindt plaats op 8 februari 2014, tijdens het Holland Dance Festival in het Korzo Theater, Den Haag.

André Gingras was vernieuwend, gebruikte humor en absurditeit in zijn choreografieën en zette morele thema’s om in danstheater. Deze kenmerken zijn terug te vinden in de beoordeling van de choreografen die in aanmerking komen voor de André Gingras Award. Choreografen die artistiek, risicovol en inventief buiten de gebaande paden durven te bewegen maken kans op het geldbedrag van € 3.000,-.

André Gingras Award

De André Gingras Award zal nooit worden uitgereikt onder dezelfde omstandigheden. Het moment van uitreiking, het evenement en zelfs de jury zullen telkens gaan afwijken. Voor deze eerste editie is de jury samengesteld uit mensen die in het verleden intensief met André Gingras hebben samengewerkt, namelijk Anita van Dolen van de Stadsschouwburg Amsterdam, Hildegard Draaier, artistiek directeur van theatergroep DOX, en Leo Spreksel, artistiek directeur van het Korzo Theater.

Stichting Gingras

Stichting Gingras is een non-profit organisatie die in 2009 door choreograaf André Gingras werd opgericht voor het produceren van eigen werk. Na zijn overlijden begin 2013 is het doel van de Stichting veranderd in het ondersteunen van de danskunst in Nederland in het algemeen en het steunen van buitengewone dans kunstenaars in het bijzonder. Het was de wens van Gingras dat het geld dat hij in het buitenland had verdiend, ingezet zou worden voor een innovatieprijs. Dit idee wordt nu door de bestuursleden gerealiseerd.

Informatie

Stichting Gingras heeft recent een Facebook account aangemaakt. Ga hierheen voor meer informatie.