Kylian Ring naar Han Ebbelaar en Alexandra Radius. Foto Antoinette Mooy

Alexandra Radius en Han Ebbelaar ontvangen prestigieuze Jiří Kylián Ring

Tijdens de opening van het Holland Dance Festival werd voor de zesde keer de Jiří Kylián Ring uitgereikt. De ring is wederom niet aan één maar aan twee personen uitgereikt: Alexandra Radius en Han Ebbelaar. De oud-dansers ontvingen de ring vanwege hun actieve en belangrijke werk voor de Nederlandse danswereld. Dit gebeurde op donderdag 25 januari 2018 tijdens het Source of Inspiration Gala in aanwezigheid van Hunne Koninklijke Hoogheden Prinses Beatrix, Prins Constantijn en Prinses Laurentien der Nederlanden.

Voormalig winnaars geven de ring door

Voormalig winnaars Roel Voorintholt (artistiek directeur van Introdans) en Ton Wiggers (algemeen directeur van Introdans) geven de ring door en lichten toe waarom Alexandra Radius en Han Ebbelaar zijn verkozen tot winnaar. ‘’Met Stichting Dansersfonds '79 stimuleren Han en Lex jonge danstalenten middels een beurs, zetten ze talentvolle dansers en choreografen in de schijnwerpers met een Aanmoedigingsprijs en benadrukken ze de carrière van velen met een Prijs van Verdienste of Speciale Prijs. Dat Han en Lex hiermee voortdurend aandacht geven aan de volledige carrière binnen het dansvak, dat is uniek." Aldus Voorintholt en Wigger.

Holland Dance Festival

Over Alexandra Radius en Han Ebbelaar

Alexandra Radius en Han Ebbelaar zijn het beroemdste danskoppel dat Nederland ooit heeft gekend. Zij leveren al decennialang een niet te onderschatten bijdragen aan de Nederlandse danskunst. De twee leerden elkaar kennen in 1959 bij het Nederlands Dans Theater, waarna ze als sterdansers verbonden waren aan het American Ballet Theatre en Het Nationale Ballet. Bij hun twintig jarig dansjubileum, in 1979, richtte het echtpaar het Dansersfonds '79 op, waarvoor zij zich tot op de dag van vandaag met een buitengewone bevlogenheid inzetten.

De prestigieuze Jiří Kylián Ring

De Jiři Kylián Ring uitreiking is een gezamenlijk initiatief van voormalig directeur van de Nederlandse Dansdagen Leontien Wiering en artistiek directeur van het Holland Dance Festival Samuel Wuersten. De ring is in 2006 ingesteld uit bewondering voor Kyliáns meesterschap. Aan Jiři Kylián werd gevraagd de ring op termijn door te geven aan een kunstenaar die net als hij een inspirator en vernieuwer is binnen de danswereld.

Het Holland Dance Festival loopt nog tot en met 4 april 2018. Bekijk het volledige programma hier.