Akademie van Kunsten krijgt zestien nieuwe leden
De Akademie van Kunsten, die vorige jaar van start ging, krijgt er zestien nieuwe leden bij. De leden zijn afkomstig uit de wereld van muziek, design, film, beeldende kunst, mode, theater, poëzie, architectuur en dans. De Akademie van Kunsten telt momenteel 35 leden vanuit deze gehele breedte. De Akademie heeft tot doel de stem te vertolken van de kunsten in de Nederlandse samenleving - inclusief de politiek - en het bevorderen van de interactie tussen de kunsten onderling, de kunst en de maatschappij en tussen wetenschap en kunst.
De zestien nieuwe leden zijn: Pierre Audi (opera- en theaterregisseur), Jurgen Bey (conceptuele ontwerper), Irma Boom (grafisch ontwerper), Michiel Borstlap (jazzmuzikant), Adriaan Geuze (stedenbouw- en landschapsarchitectuur), Micha Hamel (componist, dichter en dirigent), Iris van Herpen (modeontwerpster), Heddy Honigmann (documentairemaakster), Hans van Houwelingen (beeldend kunsternaar), Tanja Kross (mezzosopraan), Koert van Mensvoort (kunstenaar en wetenschapper), Paula van der Oest (scenaroschrijver en filmregisseur), Wendelien van Oldenborgh (beeldend kunsternaar), Anne Vegter (Dichter des Vaderlands) énn twee choreografen uit de danswereld: Conny Janssen en Hans van Manen.
Hans van Manen
Hans van Manen (1932) wordt door velen beschouwd als de grootste choreograaf van ons land, hij hoort tot de absolute wereldtop op het gebied van klassiek moderne dans. Zijn oeuvre bestaat uit 150 balletten en omspant een periode van 60 jaar. De balletten van Van Manen zijn sober en strak en getuigen van humor en muzikaliteit. Qua stijl is hij een constructivist. Van Manens werk is door 80 gezelschappen in de wereld uitgevoerd, onlangs nog is door het Mariinskyballet een Van Manen-programma gedanst. De afgelopen zestig jaar werkte Van Manen afwisselend bij het Nederlands Dans Theater en Het Nationale Ballet. Van Manen werd met vele prijzen geëerd, waaronder de Benois de la Danse, de Deutsche Tanzpreis, de Deutsche Musikpreis en de Erasmusprijs (2000). In 2007 werd hij benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw voor zijn 'verdiensten van zeer exceptionele aard'.
Conny Janssen
De choreografieën van Conny Janssen (1958) zijn inventief, krachtig en ontroerend. Ze zijn zowel voor haar dansers als haar publiek iedere keer een onvoorspelbare ontdekkingstocht. De thematiek van de grote stad speelt een belangrijke rol in haar huidige werk: ruig, dwars en alert. Janssen kreeg haar dansopleiding aan de Rotterdamse Dansacademie. Al tijdens haar danscarrière ontwikkelde ze zich tot een opmerkelijke choreografe. Ze brak in 1991 door met de choreografie Eloï Eloï. In 1992 richtte ze haar eigen gezelschap CONNY JANSSEN DANST op, dat als thuisbasis Rotterdam heeft. Het is een van de meest toonaangevende moderne dansgezelschappen in Nederland. Conny Janssen werkt graag op locatie, in fabriekshallen of parkeergarages en ze zoekt veelvuldig samenwerking met kunstenaars en instellingen uit de wereld van fotografie, film, architectuur, theater en muziek. Daarnaast is CONNY JANSSEN DANST een broedplaats voor jong talent. Behalve de voorstellingen voor haar eigen gezelschap maakte en maakt Conny Janssen gastchoreografieën voor andere Nederlandse gezelschappen. Het werk van Conny Janssen werd veelvuldig onderscheiden en is te zien op nationale en internationale festivals.