Act Your Age

Act Your AgeAct Your Age is een tweejarig internationaal project (2012-2013) van Dance House Lemesos (Cyprus), Contemporary Scene Centre (Italië) en festival de Nederlandse Dansdagen. Tijdens het project staat de oudere mens centraal. Om tegenwicht te bieden aan de dominante opvattingen over de oudere mens wordt er gezocht naar nieuwe beelden, inzichten en kennis. Hierbij wordt de professionele danskunst als startpunt genomen. Het programma bestaat uit artistiek onderzoek, workshops en andere diverse bijeenkomsten, waarmee Act Your Age een uitwisseling tussen Europese ouderen, dansmakers, professionals uit de zorg en wetenschap wil stimuleren. Ook bieden negen choreografen daadwerkelijk een podium aan ouderen.

De negen deelnemende choreografen zijn: Giulio D’Anna, Evie Demetrious, Marco D’Agostin, Chiara Frigo, Sylvia Gribaudi, Lia Haraki, Arthur Rosenfeld, Mor Shani en Alexis Vassiliou. In juli start in Italië de onderzoeksmaand van drie van de deelnemende choreografen. De andere zes choreografen werken in augustus op Cyprus of in september in Maastricht. Tijdens de onderzoeksmaand ontwikkelen de choreografen ieder een korte voorstelling met oudere dansers.

Mannen gezocht

Choreograaf Alexis Vassiliou werkt in september in Maastricht aan zijn nieuwe voorstelling. Hiervoor is hij op zoek naar twee mannelijke dansers respectievelijk in de leeftijd van 20 tot 35 jaar en van 55 tot 80 jaar. Vassiliou zoekt mannen met een sterke persoonlijkheid die ervaring hebben met het voordragen van tekst op een podium (in Engels) en een achtergrond in dans/beweging, sport of fysiek theater. De mannen dienen bereid te zijn om persoonlijke ervaringen te gebruiken binnen het repetitieproces. De audities zijn op 22 juni in Maastricht en op 23 juni in Amsterdam. Je kunt je aanmelden tot 12 juni. Kijk op de site van de Nederlandse Dansdagen voor meer informatie.

Act Your Age Festival

Het project wordt in december 2013 afgesloten met het Act Your Age Festival in Maastricht en Heerlen. Tijdens dit festival zijn er (nieuwe) voorstellingen te zien met oudere dansers en er zijn workshops, debatten en exposities.

Meer informatie over het project, de choreografen en andere deelnemers is te vinden op de website van Act Your Age. Ook zijn er al enkele plannen te lezen van de choreografen op de blog.

Foto: Vincent Wijlhuizen