stijging podiumbezoeken 2017 dans theater meer hoger

Aantal podiumbezoeken in 2017 gestegen

Meer mensen gingen vorig jaar naar het theater, maar er waren ook meer voorstellingen. Zo liet de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) maandag 28 mei weten. Dit gold echter voor de genres opera, klassieke muziek en jeugdtheater weer was gestegen in 2017. Dans hoorde daar niet bij. Zo bleek uit een enquête onderzoek.

Directeur van VSCD Hedwig Verhoeven is blij verrast met deze uitkomst. De totale uitkomsten geven aan dat het publiek het aanbod aan voorstellingen in 2017 graag aanpakt. De voorstellingen die rijk gesubsidieerd werden stegen ook volop in podiumbezoeken. “Een goede ontwikkeling, omdat ook dit concert- en concertaanbod landelijk op onze podia te zien moeten zijn en blijven.” laat Verhoeven weten aan de Theaterkrant. Maar de stijging van de publieksgroei blijft niet vanzelf gelijk of nog meer stijgen. Het kost ze tijd om publiek de weg te laten vinden naar de vooral meer onbekende voorstellingen. “Voor onze vereniging de dé reden om bij de Minister van Cultuur te pleiten voor de financiële ondersteuning van onze podia op dit vlak”, vertelt Verhoeven.

De VSCD percentages van 2017

De genres opera, klassieke muziek en jeugdtheater doen het goed in 2017. Het aantal geprogrammeerde voorstellingen stijgt met 3% in 2017 en de zalen zitten iets  voller met een stijging van 1%. Ook het genre musical komt meer op het podium en bereikt meer bezoekers. In de genres toneel en cabaret is een bezoekersaantal alleen zichtbaar gedaald. In de regionale prestaties zijn verschillen te zien. 

Het valt op dat NoordHolland, met minder voorstellingen dan vorig jaar,een groter publiek bereikt in 2017. In de provincies Drenthe, Friesland, Groningen en Limburg stijgen zowel het aantal voorstellingen als het aantal bezoekers. De overige provincies laten een daling van voorstellingen en/of  bezoekers zien. Opnieuw groeit de online ticketverkoop met 3 %. Van alle kaarten die bij de VSCD-podia gekocht werden in 2017 deed de bezoeker dit voor 58% online.

De VSCD

De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) is sinds 1947 dé bestuurder van professionele theaters en concertgebouwen in Nederland. Ze richten zich vooral op de leden, met haar promotie op het publiek en haar belangen bescherming op het politieke bestuur. De VSCD doet dit zoveel mogelijk in samenwerking met de collega-brancheverenigingen en overige aandeelhouders binnen de kunst- en cultuursector. Nu in 2018 zijn er al 147 schouwburg- en concertgebouwlocaties bij de VSCD aangesloten.