Aandacht voor Holland Festival op Cultura24

Aandacht voor Holland Festival op Cultura24Van 1 tot en met 26 juni vindt in Amsterdam weer het Holland Festival plaats. Gedurende deze periode zijn er meer dan vijfenveertig voorstellingen van internationaal niveau te zien. De NRT en de VPRO schenken aandacht aan het festival met programma’s die verdieping en achtergrond bieden bij de activiteiten van het Holland Festival.

Met betrekking tot dans  is er op donderdag 6 juni om 20.30 uur een uitzending over Het Nationale Ballet op zender Cultura24. Cultura24 is het digitale themakanaal van de Publieke Omroep voor kunst en cultuur en is via digitale televisie en internet te bekijken. Het Nationale Ballet danst dit jaar choreografieën van Shen Wei en David Dawson op het festival. Cultura24 toont een documentaire over de balletmeesters (en voormalig topdansers) Rachel Beaujean en Guillaume Graffin, die bij Het Nationale Ballet klassieke choreografieën doorgeven aan de dansers van het gezelschap. Ook zendt Cultura24 een registratie uit van de uitvoering van Giselle van Het Nationale Ballet in het Muziektheater in Amsterdam. De choreografie van Giselle is van Marius Petipa (1818-1910), naar Jean Coralli en Jules Perrot.

Verder is er op zaterdag 15 juni een live uitzending over het Holland Festival op Nederland 2. Hierin staat het thema ‘de kracht van provocatie’ centraal. Er zijn optredens en gesprekken, met onder andere aandacht voor het honderd jaar oude revolutionaire stuk Le Sacre Du Printemps. Shen Wei maakte voor Het Nationale Ballet een nieuw ballet op de wereldberoemde muziek van Igor Stravinsky.

Kijk hier voor de complete programmering van de NRT en de VPRO met betrekking tot het HollandFestival.

Foto: espensorvik, verkregen via Flickr.