6 redenen om te dansen

gnuckxDe mens is een van de weinige diersoorten die ritmegevoel heeft. Uiteindelijk kunnen veel mensen het niet tegenhouden: meebewegen op muziek gaat haast automatisch. Bij de een uit zich dit in een tappende voet, de ander geeft wat uitbundiger blijk van zijn of haar waardering voor de muziek. Zelfs baby’s kunnen niet stil blijven zitten als ze muziek horen. Hoewel veel mensen beweren dat ze geen ritmegevoel hebben, is ritmegevoel toch werkelijk aangeboren, blijkt uit verschillende onderzoeken. Maar waarom zouden we eigenlijk dansen? We zetten hier zes redenen op een rijtje.

1. Een instant geluksgevoel

Tijdens het dansen komt een gelukshormoon vrij. Waar je minstens een kwartier moet rennen voor de zogenaamde runners high (die overigens bij velen helemaal uitblijft), zorgt een klein dansje bij velen voor een instant geluksgevoel. De muziek is hierbij het cruciale ingrediënt. De London School of Economics publiceerde dit jaar een onderzoek waarin naar voren komt dat gewoonweg dansen mensen net zo gelukkig maakt als een salarisverhoging van 2000 euro op jaarbasis. Dansen werd hierbij vergeleken met andere sporten en kwam als allerbeste uit de bus.

2. Geen stress

Dansen vermindert stress. Dit punt is natuurlijk sterk verbonden met punt nummer één, maar toch mag het wel even apart genoemd worden. In het dagelijks leven ervaart bijna iedereen stress. Het is soms moeilijk om dit los te laten; gedachten blijven maar door je hoofd spoken en werkelijk ontspannen lukt daardoor niet. Een heel goede manier om je hoofd even helemaal leeg te maken is door lekker te dansen. Een meditatiesessie is er niets bij.

3. Het kan altijd en overal

Goede voornemens om te gaan sporten belanden vaak in de prullenbak, omdat men geen zin heeft om naar de sportschool te gaan of om de koude buitenlucht in te rennen. Met dansen is dit probleem niet aan de orde. Iedereen heeft wel een apparaat in huis waar muziek mee kan worden gedraaid. Degenen die liever niet dansen met toekijkers, kunnen de gordijnen dichtdoen, de bank aan de kant schuiven en zich vervolgens helemaal laten gaan in de huiskamer.

4. Je werkt op een leuke manier aan je conditie

Voor sporten als hardlopen of voetballen komen velen liever niet het bed uit, maar dansen is iets wat we eigenlijk allemaal wel graag doen. En als je aan je conditie wilt werken hoeft dansen zeker niet minder effect te hebben dan een tripje naar de sportschool. Met sommige dansvormen, zoals squaredansen, leggen de beoefenaars een redelijk aantal kilometers af op een dansavond, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Bovendien is dansen vaak eenvoudig aan te passen aan het eigen kunnen en daardoor lang vol te houden.

5. Voor jong en oud

Dansen is een activiteit die zowel door jong als oud wordt gedaan. Ook voor ouderen is dansen een heel leuke bezigheid. De verschillende bewegingen die men maakt zorgen voor een beter evenwichtsgevoel en sterkere spieren en botten. Dansende ouderen zijn dus vaker kwieke ouderen. Voor jong en oud geldt dat een comfortabele outfit het fijnst is tijdens het dansen. Bij Mona Mode hebben ze heel stijlvolle outfits voor dames op leeftijd die graag de voetjes van de vloer willen halen.

6. Dansen brengt mensen dichter bij elkaar

Overal ter wereld wordt gedanst. Tenzij je met de gordijnen dicht in de kamer danst is dansen vaak een activiteit waarbij meerdere mensen samenkomen. Je hebt natuurlijk verschillende dansvormen waarbij een partner vereist is, maar ook dansen waarbij men alleen de pasjes uitvoert zijn heel sociale gebeurtenissen. Het samen genieten van de muziek brengt mensen dichter bij elkaar.

 

 

foto gnuckx