‘Oldschool’ Jazz Dance herleeft in Seattle

Prinscreen Swing Brother SwingOp 11 augustus vond in Seattle het jaarlijkse Jazz Dance Fest plaats. Bij dit festival kunnen zowel Jazz muzikanten als dansers hun passie delen voor de Jazz cultuur. Onderdeel is  een videowedstrijd waar muzikanten en dansers hun film kunnen insturen die de ‘oude’ Jazz zowel muzikaal als dansant tot zijn recht weet te brengen. Dit jaar heeft de Belg Sep Vermeersch gewonnen met zijn film ‘Swing, Brother, Swing’.

De videowedstrijd van het Jazz Dance Fest heeft onder andere als doel om videomateriaal te genereren die de oudere vormen van Jazz Dance en muziek promoten en laten herleven. Ook stimuleert het festival de connectie tussen dansers en muzikanten, waarbij ze de kans krijgen om samen te komen, ideeën uit te wisselen en creatief te zijn.Het gaat hier dus niet zomaar om Jazz Dance, maar om de oude stijlen afkomstig uit de jaren ’20 en ’30 zoals Lindy Hop, Charleston, Tap, Balboa, etc., waar we tegenwoordig in de Nederlandse danswereld vrij weinig van terug zien en van weten. Deze stijlen zijn echter wel de basis voor veel dansvormen die we nu kennen en die populair zijn, zoals Breakdance. Denk bijvoorbeeld aan Locking waar elementen uit Tap in verwerkt zijn. Dit jaar was de trotse winnaar  van de videowedstrijd de Lindy Hop danser Sep Vermeersch (27) uit Gent, die met zijn korte film ‘Swing, Brother, Swing’ de andere inzendingen overtuigend achter zich wist te laten. Lindy Hop is een bijna uitgestorven dans, die zowel met partner als alleen gedaan kan worden, gebaseerd op jazz dans, tapdans en Charleston. Vermeersch smolt enige jaren geleden een groepje jazz dansers samen tot de Gentse Hoppers.  ‘We wilden een promotiefilmpje voor onze groep maken en uiteindelijk dachten we : waarom sturen we dit niet door naar het Jazz Dance Film Fest’, aldus Vermeersch.

Bij het zien van zijn ‘Swing, Brother, Swing’ is het goed te begrijpen waarom deze film als winnaar uit de bus kwam. De charme van een vergeten tijd, met energieke bewegingen, geweldige muziek, enthousiasme en overtuigingskracht. De passie voor dans spat er vanaf.|