Dans Magazine nummer 2 van 2023

Dans Magazine 2 2023

DURF TE DANSEN

Het voorwoord van hoofdredacteur Joost Groeneboer

Durf te falen’ is de slogan van het feest in Tivoli Vredenburg. Sencity bestaat 20 jaar. Een muziekfestival waar zowel doven en slechthorenden als horenden samen uit hun dak gaan. Het is ook een beetje het feestje van bedenker Ronald Ligtenberg van Possibilize: ‘Ik werkte in 2002 bij een poppodium, We hadden zo’n beetje elke doelgroep al eens binnen gehad, maar dove bezoekers had ik nog nooit gezien.’
Voor de website van Code Diversiteit & Inclusie heb ik net een stuk over prikkelarm theaterbezoek geschreven, maar wat hier gebeurt is allesbehalve prikkelarm. 
We staan op een trillende dansvloer. Er worden pittige vegan hapjes rondgedeeld. En een roodharige vamp blaast van de zijkant met twee grote ventilatoren geurtjes de zaal in. Twee sexy dames in een weinig verhullend glitterpak – je vraagt je af of dat in deze tijd nog kan – mengen zich tussen de festivalgangers en wapperen met hun roze veren de geurtjes verder rond. Totdat ze uitdagend dansend hun plaats aan weerszijden van het podium innemen.
Zeker van deze tijd is de Limburgse hiphopdansgroep 20Hertz. Met hun moves en gebaren zetten drie dansers op het podium en twee tussen het publiek de hele zaal in beweging. De trillende dansvloer is al gauw te klein. Mooi om te zien is dat de gebarentolken die de bands begeleiden bijna volwaardige bandsleden zijn. Ze zijn in ieder geval net zo cool uitgedost. ‘He, daar heb je Serhat’, zegt een van mijn collega’s. Druk swingend, gebarend en zichtbaar genietend communiceert hij met het publiek.

DIt belooft weer een inspirerend magazine voor de gepassioneerde dansliefhebber
met on deze editie ook:

  • Rinus Sprong: slecht werk bestaat niet
  • Dorian: De Junio Company en ISH slaan opnieuw de handen in elkaar
  • Cadance: Constantin Trommlitz, Trainen, jezelf pushen, ik trainde veel te hard