Laurent Drousie van DANSERSMAKEN2013

Laurent DrousieOp 7 en 8 juni staat Introdans met DANSERSMAKEN2013 in de Schouwburg van Arnhem. In dit project krijgt een aantal dansers van het gezelschap de kans om zelf als maker aan de slag te gaan. Zij kunnen hun choreografische talenten ontdekken en ontplooien, en dragen zelf verantwoordelijkheid voor hun artistieke prestaties. Eén van de dansers die mag choreograferen voor DANSERSMAKEN2013 is Laurent Drousie. Hij danst bij Introdans sinds 2008 en was te zien in werken van onder andere Hans van Manen, Nils Christe en Thierry Malandain. Dans Magazine sprak met hem over zijn creaties en ambities. Op het moment van spreken zijn de choreografieën zo goed als af en zijn de dansers aan het repeteren en perfectioneren.

Talent

Laurent Drousie nam al twee keer eerder deel aan DANSERSMAKEN, dat Introdans één keer in de twee jaar op het programma heeft staan. In 2009 maakte hij hier zijn eerste choreografie La Ultima. Hij geeft aan dat hij eigenlijk nooit zo had bedacht dat hij wilde choreografen. Tijdens zijn dansopleiding, onder andere aan de l’École de Danse de l’Opera National de Paris en de Koninklijke Balletacademie in Antwerpen, maakte hij wel eens korte stukken met vrienden, maar hij was er nooit echt bewust mee bezig geweest. In 2009 meldde hij zich aan voor DANSERSMAKEN en dat beviel zowel hem als het publiek heel goed. Toen realiseerde hij zich dat hij er misschien mee door moest gaan. In 2011 deed hij zich daarom weer mee aan DANSERSMAKEN en sindsdien is hij zich serieuzer met choreograferen bezig gaan houden. Ook het stuk in 2011, l’OFF, werd weer enthousiast ontvangen door het publiek en zijn talent bleef niet onopgemerkt.

In 2012 werd Laurent door de directie van Introdans gevraagd om een stuk te creëren voor het KERSTGALA. Hiervoor maakte hij Lux en dit werd getoond naast werken van onder andere Hans van Manen en Nacho Duato. “Dat was nogal wat, mede omdat ik voor de eerste keer iets maakte voor de grote zaal en het een stuk was met zeventien dansers,” zegt Laurent. “Het was vooraf erg spannend, maar uiteindelijk ging het prima”. Het stuk wordt nu weer ingestudeerd voor het programma End of Season, dat op 21 en 22 juni te zien is in de Schouwburg in Arnhem.

Burlesk/clownesk

DANSERSMAKEN 2013Dit jaar maakt Laurent Drousie drie choreografieën voor DANSERSMAKEN: een groepsstuk voor tien dansers, een duet en een solo voor zichzelf. Het thema voor DANSERSMAKEN2013 is Burlesk/clownesk, afgeleid van het hoofdthema ‘Fetishism in Fashion’ van de Modebiënnale Arnhem, waar de voorstelling onderdeel van is. Laurent vertelt dat hij voor het groepsstuk het cabareteske gevoel als uitgangspunt neemt en dat het stuk een soort eerbetoon wordt aan zijn grootmoeder, die vroeger een eigen bar had en altijd wilde dat hij daar optrad. Het stuk speelt zich af in de jaren vijftig. Volgens Laurent is het geen vrolijk stuk, maar wordt het dat op een bepaalde manier wel, mede door de muziek waarvoor Laurent gebruikmaakt van oude Franse chansons.

Het duet gaat volgens Laurent meer over het ‘normale leven’ en met name over de liefde; over een liefde die zo sterk is dat het een gevecht wordt. Laurent geeft aan dat het verhaal dat hij met het duet wil vertellen wellicht niet direct duidelijk is voor het publiek, maar dat dit wat hem betreft ook niet hoeft. Hij houdt er niet van om letterlijk een verhaal te vertellen en dat het publiek perse zijn boodschap eruit moet halen. Hij vindt het juist fijn dat iemand een eigen verhaal ervan kan maken en beleeft er plezier aan om na de première met mensen te praten om te horen wat ze eruit gehaald hebben.

Dubbelrol

DANSERSMAKEN2013Dit duet heeft meer het thema fetisjisme en dat geldt eigenlijk ook voor de solo, aldus Laurent. Die is erg kort, ongeveer twee minuten. Laurent vertelt dat de solo een uitdaging voor hem is en dat hij het daarom ook niet te groot wilde maken. In de eerste choreografieën die Laurent maakte danste hij nog zelf mee, maar die dubbelrol is lastig, omdat hij dan tijdens de uitvoering ook moet onthouden wat hij veranderd heeft. Laurent was er eerst dan ook niet van overtuigd dat hij deze solo moest doen. Maar met wat aanmoediging heeft hij zichzelf toch uitgedaagd. “Het is namelijk ook goed om te laten zien dat je je eigen stijl kan dansen en voor je ontwikkeling als choreograaf.”

Ontwikkeling

Drie stukken maken is best veel, geeft Laurent toe, vooral omdat er nog gewoon opgetreden en gerepeteerd moet worden voor andere stukken. Hij danst bijvoorbeeld ook in De Ontmoeting: Fauxdeville van Adriaan Luteijn, dat tevens in juni opgevoerd wordt door Introdans. Maar Laurent is erg blij met de kansen die hij bij Introdans krijgt. Hij heeft in vijf jaar zes stukken voor Introdans gecreëerd en vindt dat hij zich goed heeft ontwikkeld sinds 2009: “Ik merk dat het nu makkelijker gaat. Als je start, is het spannend om jezelf te laten zien. Als danser toon je jezelf, maar als choreograaf ook. Niemand kijkt naar jou, maar het stuk is wel ‘jou’. Je moet durven zeggen dat jij dat bent.” Volgens Laurent voelt het nu alsof hij een stap aan het maken is. “Soms ook niet, dan moet je weer een stap terug, maar ik ben minder bang dan eerst.” Hij houdt dan ook in gedachten dat je nooit iedereen blij kunt maken.

Geen haast

Laurent wil zich graag verder ontwikkelen als choreograaf en hoopt nog meer kansen te krijgen. “Dat hoeft niet groots, maar de tijd ervoor krijgen zou fijn zijn. Ik heb dit jaar vier balletten gemaakt en het zou zonde zijn om volgend jaar niks meer met choreograferen te kunnen doen, maar er staat nog niks vast.” Hij heeft wel de voorkeur om het rustig aan te doen, want hij denkt dat een te snelle ontwikkeling ook een snelle ondergang betekent. Daarom wil hij eerst ook zeker nog blijven dansen.  Laurent vindt dit tevens belangrijk voor zijn choreografiecarrière, aangezien er bij Introdans gewerkt wordt met veel verschillende choreografen van verschillende stijlen en je bij elke choreograaf weer iets nieuws leert.

Naast de werken van Laurent zijn in DANSERSMAKEN2013 creaties te zien van Aymeric Aude, Mirko Campigotto, Karin Lambrechtse en Jorge Pérez Martínez. De choreografieën worden op 7 en 8 juni in een combinatieprogramma getoond, uitgevoerd door collega-dansers van Introdans. Kaarten bestellen voor het programma kan via de website van de Schouwburg Arnhem of telefonisch via 026-4437343.

Door: Annemarth Velds

Foto 1: Laurent Drousie: ©Introdans / Hans Gerritsen.
Foto 2: Campagnebeeld Dansersmaken2013: ©Introdans / Erwin Olaf.
Foto 3: 
© Laurent Drousie.