Interview met internationale tapdansdocent Jason Janas

Interview met tapdansdocent Jason Janas.Van 18 tot en met 21 september barst in Amsterdam het Amsterdam Tap Festival (ATF) los. Zowel ervaren als minder ervaren tapdansers komen samen, delen hun ervaringen en spijkeren hun vaardigheden bij tijdens workshops van internationale tapdansdocenten. Wij interviewden tapdanser Jason Janas, die ook tijdens het ATF lessen zal geven, en vroegen hem naar zijn ervaringen als tapdanser.

1. Wanneer en waarom begon je met tapdansen?

Ik begon met tapdansen toen ik dertien jaar oud was. Dat deed ik omdat mijn moeder een rockette was en ik wilde haar blij maken. Inmiddels is het de beste manier waarop ik mijzelf kan uitdrukken.

2. Wanneer besloot je professioneel tapdanser te worden?

Ik werd rond mijn 17e een professionele tapdanser, toen ik besefte dat ik echt van tapdansen hield. Dat is ook wanneer ik begon met lesgeven.

3. Zijn er nog (tap)dansers waar je naar opkijkt?

Er zijn zoveel tapdansers waar ik naar opkijk. Dianne Walker, Sam Weber, Derick Grant, Dormeshia Edwards, Ayodele Casel, Jumane Taylor, Jason Samuels, Christopher Broughton, Cartier Williams en Starinah Dixon zijn allemaal vrienden en geliefden van me.

Dan is er nog John Bubbles, Bill Robinson, Chuck Green, Jimmy Slyde, Steve Condos, Honi Coles, Gregory Hines en Sammy Davis jr. Zij zijn niet meer in ons midden, maar ze zijn stuk voor stuk meesters die ik bewonder en bestudeer.

4. Je hebt lesgegeven op festivals over de hele wereld. Hoe heb je dat ervaren?

Ik hield ervan om te reizen, maar de wereld is zoveel kleiner nu. Ik heb erg veel over cultuur, voedsel, mensen en tradities geleerd en dat is het absoluut waard geweest.

 

5. Wat is het beste festival waar je les hebt gegeven, en waarom?

Er zijn veel geweldige festivals. In Barcelona, Moscow en Zurich bijvoorbeeld. Maar in Chicago is het Chicago Human Rhythm Project, het grootste en naar mijn mening beste festival voor veel redenen. Daar gaat zoveel kennis en liefde voor tapdans rond, dat is ronduit geweldig.

6. Wat zijn jouw verwachtingen van de tapdanslessen die je tijdens het ATF gaat geven?

Ik verwacht dat de dansers alles gaan geven, want ik ga ze onder druk zetten. Ik verwacht uitmuntende prestaties en veel energie, maar vooral dat het simpelweg een geweldige ervaring wordt.

7. Wat zijn voor jou de verschillen tussen het ATF en een ander tapdansfestival?

ATF is vrij nieuw, dus ik vermoed dat we eerst een identiteit moeten opbouwen. Dat moet de basis gaan vormen van een traditie die uiteindelijk de ATF gaat definiëren.

Het Amsterdam Tap Festival vindt plaats van 18 tot en met 21 september 2014 in de Chassé Dance Studios te Amsterdam. Kijk voor meer informatie op de website.
Neem ook eens een kijkje op de website van Jason Janas.