Hiphop Fundamentals in Everybody Dance Now

De dansgroep Funky Presidentz doet mee aan Everybody Dance Now.Everybody Dance Now is het nieuwe dansprogramma van RTL 4 waarbij écht iedereen mag meedoen: kinderen, volwassenen, groepen, maar ook opa’s en oma’s. Bijna 1,5 miljoen kijkers stemden af op de tweede uitzending en het commerciële dansprogramma is dan ook niets minder dan een succes. Een van de kansmakers op de overwinning en de hoofdprijs van 25.000 euro is misschien wel de hiphop dansgroep Funky Presidentz van voormalig So You Think You Can Dance jurylid en choreograaf Eszteca. Ik sprak met een van de groepsleden van de hiphop crew over hun deelname.

De hele zaterdagmiddag zijn ze aan het repeteren voor de volgende show van het dansprogramma, maar groepslid Pierre Nelwan van de Funky Presidentz maakt graag tijd vrij voor een interview met Dans Magazine. Pierre is doordeweeks hoofdanimator voor het succesvolle bedrijf MediaMonks en danser in het weekend. Hij had al vier jaar niet meer gedanst door de geboorte van zijn eerste kindje, dus “het was zeker weer inkomen”. Pierre danst al sinds zijn elfde en groeide uit tot een kleine dansster. De danser/animator heeft al veel opgetreden met de hiphop groep van Eszteca, maar voor de auditie van Everybody Dance Now was hij “focking zenuwachtig”.

De dansgroep Funky Presidentz doet mee aan Everybody Dance Now.“Ik wou echt niet afgaan, anders zou ik dat nog heel lang moeten horen op de werkvloer”, aldus Pierre. Meedoen was voor hem, maar ook voor Eszteca zelf, een risico. “Eszteca is natuurlijk al een bekend persoon. Dat is echt een tweesnijdend zwaard. Aan de ene kant is het fijn dat Eszteca een oude bekende is van Dan Karaty, maar aan de andere kant verwachten ze daarom veel meer.” Het was ook niet het idee van de groep om mee te doen, geeft Pierre toe. “De makers van Everybody Dance Now kwamen naar ons toe met de vraag of we mee wouden doen.”. Dit geldt overigens voor veel van de deelnemende groepen. “De klompendansgroep uit de tweede uitzending doet natuurlijk ook niet uit zichzelf mee.”

De hiphop dansgroep met de ‘oldskool flavour’ ziet zijn kansen positief in. “Een heleboel van de andere groepen zijn erg jong en missen toch een bepaalde levens- en podiumervaring die wij wel hebben”, aldus de 30-jarige danser. Het niveau is volgens Pierre ook wat lager dan bij bijvoorbeeld So You Think You Can Dance. Maar als choreograaf heb je veel meer vrijheid bij Everybody Dance Now. “Er is geen choreograaf van het programma, alles moet echt van de deelnemers zelf komen.” De groep schrok wel toen ze op tv zagen hoeveel er bij hun auditie was uitgeknipt. “Het hele middenstuk hadden ze er gewoon uitgehakt.”

De dansgroep Funky Presidentz doet mee aan Everybody Dance Now.Maar hoe onderscheidt de Funky Presidentz zich van de vele andere hiphop groepen die meedoen aan het programma? “Onze groep draait om de ‘fundamentals’, de basis van de hiphop als locking en popping. De kids van tegenwoordig beheersen alleen maar hiphop lyrical, terwijl ze de fundamenten en de oorsprong van de dans niet kennen.” De filosofie van de groep is dan ook: “Stick it fundamental”. De Funky Presidentz hoopt ook op de steun van alle kijkers. “Als je op ons stemt, dan stem je voor de fundamentals van hiphop!” Op de Facebook pagina van de Funky Presidentz kan je de groep volgen en supporten.