Danseres Myrthe van Opstal genomineerd voor een Zwaan

Ieder jaar in oktober worden de Zwanen uitgereikt tijdens de Nederlandse Dansdagen in Maastricht.   De Zwanen zijn de VSCD Dansprijzen en  worden uitgereikt in de categorie 'meest indrukwekkende dansprestatie' (voor een danser of danseres) en 'meest indrukwekkende dansproductie' (voor een dansvoorstelling).

Lieder eines fahrenden Gesellen. Foto Rahi RezvaniMyrthe van Opstal is een van de genomineerden voor de Zwaan voor meest indrukwekkende dansprestatie 2012, voor haar rol in Lieder eines fahrenden Gesellen van choreograaf Jiři Kylián voor het  Nederlands Dans Theater II. Vanaf augustus dit jaar danst zij voor het Nederlands Dans Theater I. Lieder eines fahrende Gesellen is gebaseerd op de liederen van Brahms, die gaan over een jonge man die rondzwerft.

Myrthe is de oudste van vier broers en zussen, die, net als zij, allemaal dansen.  Zij danste al bij Kristztina de Châtel, Dansgroep Amsterdam en Nederlands Dans Theater II. De jury schreef over haar:
“Ze weet wat en waarom ze danst, en ze danst haar interpretatie met innerlijke overtuiging. Haar 'schrift' is nu al opmerkelijk volwassen: helder, precies en muzikaal. Ze heeft alles om uit te groeien tot een ware danskunstenares”.

Hoe voelt het om genomineerd te zijn voor de Zwaan?
Het voelt enorm goed om genomineerd te zijn voor de Zwaan. Als Venlose ben ik opgegroeid met de Nederlandse Dansdagen, en ik had nooit durven dromen om zelf genomineerd te worden. Ik was dus erg verrast!

Hoe vinden je broertje en zusjes deze nominatie?
Mijn broer en zussen zijn héél erg blij voor me. Zelf dansen zij ook en weten zo wat het inhoudt om dag in dag uit met volle overgave je passie na te leven. Genomineerd worden voor iets wat voor jezelf heel normaal is om te doen, is eigenlijk best speciaal. Dansers staan nou eenmaal niet veel in de schijnwerpers naast het podium. Daarom vinden Marne, Imre en Xanthe het ook zo leuk voor me, omdat dit een moment is om samen met dansend Nederland te genieten van je prestaties.

Hoe was het voor jou om Lieder eines fahrenden Gesellen te dansen? Wat heeft je geraakt?
Als ik "Lieder eines fahrenden Gesellen" danste, dan was het alsof ik in een achtbaan zat. Het duet had namelijk een enorm tempo en je moest dus vanaf het eerste moment spot on zijn. Door de snelheid en de opzwepende muziek, leek de tijd even stil te staan. Ik danste even helemaal alleen samen met mijn partner. Wat mij raakte, was de vurigheid en kracht die ik er in kon leggen, zonder te hoeven overdrijven. Door middel van de bewegingen kon ik mijn ei kwijt en dan kom je al snel uit bij de essentie waarom ik graag dans.

Wat vond je het moeilijkst aan dit stuk?
Ik vond het op de Nederlandse tour soms moeilijk om mij mentaal voor te bereiden op dit stuk. Het is alsof je vanaf de warming-up voor de voorstelling in een startblok staat.  Als je eenmaal aan de beurt bent, dan moet het gebeuren. Heb je een goede dag, dan is dit geen probleem, maar het wordt lastig als je vermoeid bent. Dus het is een kwestie van een flinke knop omzetten en vliegen.

De jury stelde in hun rapport “dat [ jij] weet wat en waarom je danst”, hoe ervaar je dat zelf of hoe pak je dat aan?
Ik zie dans als een manier van expressie en een choreografie bepaalt hoe je dat naar buiten kunt brengen. Ik weet wat ik dans, omdat ik er zoveel mogelijk van mijzelf in leg. En dat is natuurlijk met elke bewegingsstijl of ballet verschillend. Dans staat enorm dicht bij je emoties en als je jezelf er in legt, dan straal je dat uit in je beweging.

Met welke choreograaf zou je willen werken en waarom?
Ik zou graag willen werken met choreografe Crystal Pite. Zij is 'associate choreographer' bij het Nederlands Dans Theater en ik vind haar werk enorm slim. Het lijkt me een hele grote uitdaging om haar stijl en bewegingsredenen te ontdekken.

Van wie geniet jij op het podium? (danser, choreograaf, muziek..)
Ik geniet eigenlijk van alle kunstenaars die mij raken en dat kan heel erg uiteen lopen. Vooral muziek, dans en film horen tot mijn favorieten.

Wat vind je het mooist aan het dansen? Of wat voel je als je op het podium staat?
Als ik op het podium sta, dan voel ik me ontzettend goed! Je leeft toe naar dat moment en het is een heerlijk gevoel als je een publiek kunt meenemen in jouw wereld.

Win een Podium Cadeaukaart t.w.v. € 50,- met Dans Magazine en Stchting Promotie Podiumkunsten! Kijk hier hoe je kan winnen!

Meer inspiratie