Danser, zanger, model, acteur en dansdocent Bart Christiaens

Danser, zanger, model, acteur en dansdocent Bart Christiaens is een echt multitalent. Na zijn opleiding Docent Dans in de richting klassiek en jazz aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg, verruilde hij zijn thuisland België voor een succesvol carrière in Nederland. Hij danste onder andere in stukken van het Internationaal Danstheater, De Dutch Don’t Dance Division en het Bejárt Ballet Lausanne. Als dansdocent geeft hij lessen in klassiek ballet, jazz, musical en folklore, onder andere bij bedrijven als “Het Nationaal Jeugd Musical Theater”, “Dans in school” en ”Het Nationale  Ballet” afdeling educatie en participatie. Bart Christiaens is ook oprichter van Love2Do dansvakanties, waarbij tango centraal staat.

Hoe ziet jouw dagelijks leven er op het moment uit?
Druk! Op dinsdag geef ik klassieke en jazzlessen in Deurne, op woensdag en donderdag geef ik klassieke en musicallessen in Amsterdam en op vrijdag, zaterdag en zondag repeteer ik in Den Haag voor de Notenkraker. Op maandag, mijn enige vrije dag, probeer ik mijn administratie te doen en alles te regelen voor de dansvakantie die ik organiseer.

Welke rol speelt dans in jouw leven?
Los van het feit dat dansen letterlijk driekwart van mijn tijd inneemt, is dans is voor mij een levensstijl geworden. Ik eet, drink en adem dans en het houdt me in leven. Ik kan in nergens anders zo mezelf zijn als in dans, het is mijn grote liefde. Het is gegroeid van een hobby, naar een passie en uiteindelijk naar een levensbehoefte.

Wat is jouw visie op het dansdocentschap, wat wil je overdragen aan je leerlingen?
Docentschap is voor mij een roeping. Je bent geboren als docent en op school leer je met een hele boel handvaten je docentschap te ontwikkelen. Ik ben van mening dat je niet leert een docent te worden, want dat ben je al nog voor je aan je opleiding begint.
Het is mijn taak om als dansdocent een veilige sfeer te creëren in je les waar leerlingen mogen en kunnen zijn wie ze willen zijn. Ik wil dat leerlingen in mijn lessen op zoek gaan naar zichzelf en naar wat ze zelf willen en kunnen. Er zijn natuurlijk regels, maar niets is eigenlijk raar of vreemd zolang ze maar op onderzoek uit gaan. Daarnaast zou ik graag de passie en het hart dat ik voor dansen heb over brengen aan mijn leerlingen. Dansen heeft voor mij een therapeutische uitwerking en die ervaring  wil ik mijn leerlingen ook gunnen. Ik wil mijn leerlingen laten zien dat dansen meer is dan een aaneenschakeling van passen. maar dat je in dans jezelf helemaal kan verliezen of hervinden.
Daarnaast wil ik hun het plezier van technisch steeds beter worden laten zien, je grenzen fysiek verleggen en met een doel voor ogen er 100 procent voor gaan.

Je hebt een dansopleiding in klassiek en jazz genoten en onder andere gedanst bij Het Internationaal Danstheater en De Dutch Don’t Dance Division. Hoe ben je bij de tango gekomen?
Door mijn carrière bij Het Internationaal Danstheater heb ik een voorliefde gekregen voor folklore, iets waar Argentijnse tango erg goed onder valt. Daarbij komt dat mijn ouders al jaren fanatiek bezig zijn met Argentijnse Tango. Ze nemen me vaak mee naar milongas (open tangosessies) en telkens als ik daar ben voel ik een ontzettende warmte van de dansers afkomen. Argentijnse Tango is in  mijn beleving een hele pure dansvorm waarin je samen met je danspartner je eigen wereld kan creëren.

Hoe ben je op het idee gekomen voor tangodansvakanties?
Mijn ouders zijn twee zomers geleden teruggekomen van een tangodansvakantie in Italië . Ze vonden het om verschillende redenen helemaal niets en hadden zelfs het idee eerder terug naar België te komen. Ik werkte al enkele jaren voor organisaties die dansvakanties voor kinderen organiseren, maar elk jaar speelde het in mijn hoofd om het zelf een keer op te zetten. Ik had door mijn werk een goed beeld van wat ik wel en niet zou doen. Na de ervaring van mijn ouders, zag ik de kans de daad bij het woord te voegen. Gedurende een road trip met vrienden in Frankrijk maakten we een tussenstop bij een vriendin die een Chambre d’ Hôte had middenin de Provence. Het plan was er één nacht te blijven, maar doordat we zo onder de indruk waren van de plek werden het er uiteindelijk twaalf. Daarnaast bleek de plek onderdak te kunnen bieden aan zeven koppels, wat goed aansloot bij wat ik in mijn hoofd had als locatie voor een dansvakantie.

Wat houdt een tangodansvakantie bij Love2Do precies in, wat kunnen deelnemers verwachten?
Met zeven danskoppels wordt er gekeken naar de basis van dans. Er wordt niet vanuit tangotechniek gewerkt; de dansers worden uitgedaagd tango te bekijken vanuit een ander perspectief. Met behulp van verschillende multidisciplinaire dansworkshops in de vrije natuur, een kritische blik op hoe het is om echt ontspannen te dansen en oefeningen in overgave aan de ander, wordt er dieper op tango ingegaan dan het enkel aanleren van nieuw passenmateriaal. Daarnaast wordt er les gegeven in verschillende ademhalingstechnieken en maken de dansers kennis met verschillende dansstijlen. ‘s Avonds zetten we het geleerde materiaal gezamenlijk om in de praktijk tijdens een sfeervolle tangosalon onder een prachtige sterrenhemel bij het zwembad.
Gedurende het gehele verblijf worden de gasten culinair verwend met een ontbijt, lunch en diner. De  gasten kunnen genieten van de faciliteiten van de locatie, zoals het zwembad met panoramisch uitzicht over de omgeving, de tennis- en jeu de boules banen en de uitgebreide tuin met vele wandel- en ontspanmogelijkheden. De gasten krijgen informatie over het gebied door drie georganiseerde activiteiten en hebben daarnaast alle ruimte om zelf activiteiten te ondernemen of juist heerlijk te relaxen.

Wat inspireert jou om creatief te zijn in al je werkzaamheden?
Als docent zijn mijn leerlingen de grootste inspiratiebron. Zij houden mij op de hoogte van wat nu helemaal hot en happening is en ze nemen me dusdanig in vertrouwen dat ik hun op een persoonlijk niveau leer kennen. Als dansmaker kunnen naast mijn ervaringen uit het leven, dagelijkse dingen een bron van inspiratie zijn. Zo bedenk ik dingen in de auto, onder de douche, in de supermarkt en ga zo maar verder. Tot slot kan ik zeggen dat liefde geven en krijgen de grootste drive is om door te blijven gaan. Liefde voor het vak, maar ook liefde en steun die ik krijg van mijn partner, ouders, vrienden, familie en mijn leerlingen zijn mijn inspiratiebron.

Naast het organiseren van dansvakanties, zelf dansen, lesgeven, zingen, acteren en het doen van modellenwerk, zijn er nog andere interesses waar je je in wil gaan verdiepen?
Ik zou me in de toekomst heel graag verdiepen in de menselijke psyche, dit fascineert me enorm! Daarom staat een opleiding als danstherapeut in Codarts op mijn Bucket list.

Waar hoop je te zijn over vijftien jaar?
Ik hoop tegen die tijd al een heleboel bereikt te hebben. Ik zou graag een bekend bedrijf binnen Nederland willen hebben, waar danslessen, workshops, dansvakanties en seminars georganiseerd worden. Ik hoop over vijftien jaar een inspiratie te zijn voor beginnende dansers en docenten. Dat ik ze dingen kan meegeven die ze zullen koesteren voor de rest van hun leven en een betekenis hebben gehad in hun invulling over dans. Ik hoop een naam te hebben opgebouwd als waanzinnige dansdocent die iedereen wel eens gehad wil hebben. Zoals ik al eerder zei ambieer ik ook een carrière als danstherapeut, wat hopelijk tegen die tijd aan het praktiseren ben. Ik hoop nog steeds gelukkig te zijn met dans, mijn vriend en ik hoop tegen die tijd ook vader te zijn.

Voor meer informatie over Love2do en Bart Christiaens, bekijk hier de website.