Danser aan het woord: Fleur Wijsman

Interview met danseres Fleur Wijsman van Nova College.Mijn naam is Fleur Wijsman. Ik ben 20 jaar oud en ben al vanaf jongs af aan bezig met dans. Nu zit ik in mijn laatste jaar van het Nova College Dans in Haarlem. Mijn doel is om na mijn opleiding in een dansgezelschap te mogen dansen en veel ervaring op te doen in verschillende dansstijlen.

Hoe ben je met dansen in aanraking gekomen?
Toen ik klein was danste ik altijd op mijn kamer voor een grote spiegel. Ik maakte samen met mijn zusje en vriendinnen dansjes. Ik moest ze aan iedereen laten zien, dus mijn ouders moesten komen kijken en het filmen.

Op school trad ik ook veel op en ik ging regelmatig met mijn moeder naar balletvoorstellingen kijken. Dit vond ik geweldig. Mijn ouders bouwden mijn kamer zelfs om tot een kleine balletzaal met een grote spiegelwand en een barre zodat ik mijn oefeningen kon doen. Ik moest altijd bewegen en had veel energie.

Wanneer was je eerste dansles? Waarom juist die?
Toen ik zes jaar was hebben mijn ouders me op klassieke balletles gezet. Al die verschillende passen leren vond ik erg interessant. En verkleden als een ballerina en daar dan in dansen, daar keek ik altijd naar uit.

Ik was altijd vroeg aanwezig voor de balletles. Ik wilde zeker niet te laat zijn, mijn haren moesten netjes zitten en ik moest goed luisteren naar de juf. Als ik een keer niet naar de balletles kon, had ik er zelfs buikpijn van.

Waarom heb je voor de opleiding Dans gekozen?
Omdat ik meer met dans wil bereiken dan dat het mijn hobby blijft. Ik vind het heerlijk om op het podium te staan en te laten zien wat het lichaam kan doen en hoe het kan bewegen. Omdat ik besefte dat ik veel meer kan doen met dans dan alleen voor het plezier, heb ik gekozen voor de opleiding op het Nova College.

Interview met danseres Fleur Wijsman van Nova College.Ik heb met name voor deze school gekozen omdat ik veel klassiek ballet zou krijgen. Ook krijg je les in andere soorten dansstijlen, en daar wil ik meer technieken van leren. Verder had ik gewoon een goed gevoel bij de school. Het enige nadeel was dat ik ver van de school vandaan woonde, maar inmiddels woon ik op kamers in Overveen.

Wat zijn je favoriete vakken?
Mijn favoriete vakken zijn klassiek ballet en modern/ jazz. Deze stijlen voel ik goed aan en dat maakt het leuk. Verder in de opleiding heb of krijg ik nog de volgende vakken: Limon, Graham, Cunningham, Flamenco en Werelddans.

Waar heb je stage gedaan en hoe is dat bevallen? En waar zou je stage willen lopen en wat verwacht je daarvan?
Als stage geef ik les bij Balletstudio Van den Ende in Amsterdam en op Balletschool Balance in Haarlem. Ik geef les in klassiek ballet aan verschillende leeftijden. Dit bevalt me goed. Door het aan leerlingen uit te leggen, leer ik er zelf ook weer van. Ik wil graag ook nog eens stage lopen bij een dansgezelschap, hoe zoiets in elkaar zit en hoe het is om te werken met een choreograaf. Dat lijkt me erg interessant om mee te maken.

Dans je ook naast je studie?
Interview met danseres Fleur Wijsman van Nova College.Naast mijn studie ben ik bezig met het behalen van mijn examens van de Royal Academy of Dance. Ik beoefen dit bij Balletschool Johanna van den Berge ARAD, waar ik al heel lang les krijg. Op dit moment ben ik bezig met het oefenen voor het behalen van de volgende grade: advanced 1.

Hoe ervaar je je studie en waar loop je tegenaan?
Ik heb het erg naar mijn zin op de opleiding, ook al is het soms fysiek zwaar. Zo heb ik een achillespeesblessure gehad en ik heb daar dagelijks nog last van. Wel heb ik geleerd dat ik goed voor mezelf moet zorgen door op tijd naar bed te gaan, mijn lichaam extra goed te verzorgen en door goed te eten.

Nu houd ik niet van koken, dus daar ben ik wel tegenaan gelopen. Ik heb er nog steeds moeite mee een goede maaltijd voor mezelf te maken, maar vaak helpt het wel als ik het samen doe met vrienden.

Mentaal moet je ook sterk zijn. Je krijgt elke dag te horen wat je beter moet doen. Ik ben daar alleen maar blij mee, want daar heb je ook echt wat aan. Ik wil uiteindelijk met dans mijn brood verdienen en daar moet je wat voor doen. Je moet positief denken en doorzettingsvermogen hebben.

Fleur studeert aan de opleiding Dans op het Nova College in Haarlem.

Meer inspiratie